Je kunt zeggen van Karen Kingsbury's verhalen dat ze wat te perfect zijn – lees: de personages iets te volmaakt, de gebeurtenissen een tikje te toevallig, de afloop iets te mooi om waar te zijn – maar niet dat ze je aandacht niet tot het eind vasthouden en je niet raken. Want dat doen ze wél. Dat is steeds mijn conclusie als ik in een van Karens romans duik. Zo ook laatst, toen ik me verloor in het verhaal van Maddie en Dawson in 'Iemand zoals jij'.
Als London Quinn, de vriendin van Dawson Gage, om het leven komt, hoort hij van haar moeder dat ze na Londons geboorte drie embryo's heeft afgestaan ter adoptie, maar dat ze niet weet wat daarmee is gebeurd. Hij gaat op onderzoek uit en als hij ontdekt dat London een zus heeft, besluit hij haar, Maddie West, op te zoeken. Het nieuws zet Maddies wereld op zijn kop; het is plots alsof ze zichzelf kwijt is. In de hoop zichzelf terug te vinden, gaat ze op reis om haar biologische familie te ontmoeten. Zal dit haar helpen ontdekken wie ze écht is en waar ze thuishoort?
Dat is jou een vraag en voor mij een weet, want dat vertel ik hier uiteraard niet. Maar zoals ik al schreef, de roman boeit dus vanaf de eerste bladzijde; ik kon hem simpelweg niet wegleggen. Omdat het een hartverwarmend, meeslepend verhaal is, maar ook deels vanwege het onderwerp: embryo-adoptie. Ik had er nog nooit van gehoord, laat staan nagedacht over mogelijke gevolgen voor degenen die de embryo's hebben afgestaan en voor degene die er uit zo'n embryo geboren wordt. Karen laat zien dat dat soms ingewikkelde situaties oplevert, maar ook – het is tenslotte een Kingsbury – dat er altijd hoop is en dat het met Gods hulp goed kan komen.
In grote lijnen verschilt deze roman misschien niet zo veel van zijn voorgangers – het verhaal zit vol oude bekenden, geloofslessen en de nodige romantiek, en heeft een fijn happy end – maar dat is niet erg. In het geval van Karens boeken, en vooral de Baxter-serie, is meer van hetzelfde namelijk juist iets om blij van te worden. En daarom is 'Iemand zoals jij' ook dik geslaagd, als je het mij vraagt.