Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Blog: Ga de storm in en handel

Woensdag 22 april 2020

vlag
MarietGa de storm in en handel

Op 17 April hingen veel vlaggen uit, we vierden dat Kampen 75 jaar geleden werd bevrijd. Een reden tot feest. Ook bij ons in de winkel vierden we dat!! Binnenkort herdenken we de slachtoffers van deze verschrikkelijke oorlog op 4 mei en 5 mei vieren we de nationale bevrijdingsdag. En dit jaar vieren we dat 'anders dan anders', maar het begrip 'vrijheid' spreekt nu meer dan ooit tot ons.
Wat betekent voor ons christenen 'vrijheid'? Het hart van onze vrijheid ligt in het offer van Jezus. Dat was een alles opofferende liefde voor ons mensen ' toen wij nog zondaars waren' (Rom.5:8). Zijn voorbeeld is ons voorbeeld. Daarom is vrijheid niet vrijblijvend en egoïstisch. Het kan nooit mensen of groepen uitsluiten. Allen leven we van deze genade van God.
De Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer toonde verzet tegen het duivelse regime van Hitler: het kostte hem zijn leven.
De evangeliste Corrie ten Boom bood onderdak aan Joodse vluchtelingen, werd gevangengenomen en kon na de oorlog haar onderdrukkers vergeven en zichzelf ook bevrijden van haat. De vergeving van Jezus Christus en in het verlengde daarvan ook de vergeving door mensen was haar centrale boodschap.
De Italiaanse priester Giuseppe Berardelli stond onlangs de beademingsapparatuur af aan een jonger iemand. Inmiddels is hij overleden. Genade in de praktijk. Vrijheid om zelfs dit leven los te kunnen laten.
Vrijheid is geen statisch gebeuren. We mogen er dagelijks voor kiezen. Laten we ons vooral bevrijden van onszelf en leggen we onze levens in Gods handen? Dat is juíst nu een actuele vraag.
Graag sluit ik af met woorden van Dietrich Bonhoeffer:

Niet wat je wenst maar resoluut het goede doen.
Niet dromen over mogelijkheden
maar onbevreesd de werkelijkheid aangrijpen.
Vrijheid ligt niet in verheven gedachten,
alleen in het doen.
Aarzel niet langer,
ga de storm in en handel, gedragen door Gods Woord en je geloof,
juichend zal de vrijheid je geest ontvangen.