Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Henk

Henk
Mijn naam is Henk Fernhout. Ik ben getrouwd met Geke. Samen hebben we vier kinderen en inmiddels ook vier kleinkinderen. We wonen ruim 23 jaar in Kampen. Naast tuinieren, fietsen en wandelen, is boeken lezen een hobby van me. Als kind las ik geen enkel boek (ik heb alle kinderboeken gemist). Vanaf ongeveer mijn zestiende ben ik begonnen en niet meer gestopt met lezen. Ons huis herbergt zeker zo'n tweeduizend boeken. Het grootste deel van onze thuisbibliotheek bestaat uit theologie. Theologieboeken behoren tot mijn dagelijks leesmenu. Daarnaast lees ik ook graag literatuur. Ik vind het bijzonder leuk om voor De Rank af en toe boeken te mogen recenseren en hoop u/jou daarmee te motiveren om één of meer van door mij gerecenseerde boeken te gaan lezen. (Kampen, 24 december 2021)
______________________________________________________________________________________________
Wie omkijkt
Wie omkijkt
Jeanine Cummings
ISBN: 9789023959489
Uitgeverij: Mozaiek
€ 23,99

Het boek “Wie omkijkt” van Jeanine Cummins is een spannende, af en toe bloedstollende, christelijke roman. Met kennis van zaken worden gruwelijke en weerzinwekkende toestanden beschreven, die een moeder en haar zoontje achttien dagen lang meemaken als ze vanuit Mexico vluchten naar de VS, nadat hun familie is vermoord door leden van een drugskartel. De moeder en haar zoontje worden tijdens hun vlucht onderdeel van een gemêleerde groep migranten.
De titel is goed gekozen, omdat het niets zegt over of het goed of niet goed is om achterom te kijken. Tegelijk is het ook een boek waarin de kracht van hoop zichtbaar wordt. Door de hele roman speelt de vraag: Wie is er nog te vertrouwen?
Mocht je je dat nog niet bewust zijn, dan maakt dit boek je wel bewust van het feit dat (moeten) vluchten van huis en haard geen (gemakkelijke) keuze is.
Het boek heeft mij van begin tot eind helemaal in beslag genomen en staat als een film op mijn netvlies.
Houd je van een goed boek met inhoud, dan is dit boek zeker een aanrader.

______________________________________________________________________________________________
Kaalvreter
Kaalvreter
Machteld Siegmann
ISBN: 9789026343094
Uitgeverij: Ambo-Anthos
€ 21,99

Dit boek beschrijft met een vlotte schrijfstijl in passend onverhuld taalgebruik de onderschatte gevolgen van een oorlogsverleden/verlieservaring in de eerste kinderjaren, die je niet kunt wegmoffelen door er maar niet over te praten; het tekent de waarheid en de diepte van het woord van de spreukendichter: “Elk hart kent zijn eigen verdriet” (Spr. 14:10). Door het boek heen speelt ook de worsteling met het feitelijk achtergelaten christelijk geloof.
______________________________________________________________________________________________
De avond is ongemak
De avond is ongemak
Marieke Lucas Rijneveld
ISBN: 9789025463854
Uitgeverij: Atlas Contact
€ 15,00

Een boek waarin subliem taalspel rauw een werkelijkheid tekent, die als een film op mijn netvlies staat. De hoofdpersoon: een niet begrepen dochter als incestslachtoffer in een door het overlijden van een kind geheel ontwricht huwelijk en gezin, met een ten diepste leeg Godsgeloof. Door dat overlijden wordt nog zichtbaarder dat vader en een moeder, ook al voor hun huwelijk, niet communiceerden.
______________________________________________________________________________________________
Flirt
Flirt
Lisette van de Heg
ISBN: 9789058041630
Uitgeverij: Plateau
€ 19,99

Ik vind het goed dat ze het onderwerp vreemdgaan aan de orde stelt en hoe gemakkelijk je er in verstrikt kunt raken. Maar verder vind ik de verhaallijn in het boek niet sterk en erg voorspelbaar en “toevallig” allemaal. Geschikt voor de lezer die niet van te moeilijke boeken houdt. Wel een goed boek om het onderwerp vreemdgaan hopelijk bespreekbaar te maken.
Het vreemdgaan van Laura wat met een niet verwerkt verleden heeft te maken, is enerzijds een positief element (oordeel niet te snel) en anderzijds ook een negatief element (het geeft een eenzijdige en beperkte kijk op vreemdgaan). Overigens is op de eerste bladzijde van het boek haar probleem met het verleden al duidelijk.
______________________________________________________________________________________________
Het lam
Het lam
Peter de Vries
ISBN: 9789460050039
€ 7,99

Een bijzonder boek met vaart geschreven in een bijzondere combinatie van ernst en hilariteit. Het boek beschrijft de worsteling en spanning tussen het leven vol bruisende verlangens, diepe vreugde en zware pijn en het geloof in een God, die volgens zondag 10 van de Heidelbergse Catechismus alles bestuurt en uit wiens hand het goed en kwade ons toevalt. Ik vind de kwaliteit in het algemeen maar ook de literaire kwaliteit van dit boek beter dat die van veel Nederlandse schrijvers die deze worsteling hebben doorgemaakt en afscheid hebben genomen van die God.