Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Olga

OlgaMijn naam is Olga van Dongen en ik weet niet beter dan dat ik vanaf heel klein meisje al boeken las. De letters fascineerden mij zo dat ik de krant, tijdschriften en alles wat letters had las..
Op een gegeven moment kwam er wel wat lijn in en begon ik alle sprookjes die er waren te lezen. Bij de bieb was ik kind aan huis en door dat ik ouder werd kwamen er ook andere boeken bij. Maar ook kregen wij thuis met verjaardagen en kerst mooie boeken.
Als je nu bij ons thuis komt zie je in elke kamer wel een stapel boeken liggen.
De boeken van Randy Alcorn zoals Deadline die nog steeds te koop zijn, blijven spannend. En dan het boek van Paul Young, De Uitnodiging, een boek dat me raakt
door de vraag over het waarom van het lijden. Ik noem het nog steeds bestsellers
De keuze van Edith Eger is ook een boek dat eigenlijk iedereen gelezen hoort te hebben.
Dit boek vergeet je nooit weer.

Voor de Rank mag ik ook lezen en er wat met jullie over delen.
Op het ogenblik lees ik boeken met persoonlijke verhalen of een debuutroman.
Christelijke romans, thrillers, waargebeurde verhalen, studie boeken. Het maakt niet zoveel uit bij mij.
Ik ben heel breed geïnteresseerd eigenlijk.

Ik hoop dat je door mijn recensies zin hebt om een boek te gaan lezen of natuurlijk cadeau gaat doen.
Ik wens je veel leesplezier.
_________________________________________________________________________________________________
Boven de robijnenBoven de robijnen
Marianne Witvliet
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN 9789029733489
€ 23,99

Roman

Het is 1949 en Noa, 20 jaar, wordt door haar moeder aan het schrijven gezet naar “onze jongens in Nederlands-Indië”. De eenzaamheid is daar namelijk groot
Ze begint met tegenzin, maar krijgt de smaak te pakken als Daniël haar gaat antwoorden.
Ze schrijven elkaar over van alles wat er om hen heen gebeurt.
Noa woont op Schiermonnikoog en wil graag naar Antarctica om de kou te beleven en daar verslag van te doen.
Door de brieven heen voel je de liefde die ze voor elkaar krijgen, maar als Daniël terug keert naar Nederland merken ze dat ze allebei hun eigen droom willen navolgen.
Noa vertrekt naar Antarctica en Daniël gaat naar Java.
Ze raken elkaar totaal kwijt. Maar door de tijd die ze samen waren, heeft de toekomst voor Noa wel een wending gekregen.
Op Antarctica komt haar wereld op z'n kop te staan en zal ze moeten leven met haar beperkingen.
Schiermonnikoog wordt weer haar veilige basis en daar woont ze in een strandhuis dat Daniël ooit voor haar had getekend.
Jaren later in 1972, gaat ze weer op zoek naar Daniël die ze nooit heeft kunnen vergeten. Het is de vraag of ze hem nog zal vinden.

Marianne Witvliet schrijft veel over de natuur, net zoals in haar andere boeken, Bijvoorbeeld: Kind van het water en Gebroken wit.
Ze kan je laten ruiken en laten zien hoe het is op de plekken die ze beschrijft.
Ik vind dat een knap staaltje schrijfkunst.

Het is een echt “lekker lezen” boek.
_________________________________________________________________________________________________
Zonder ons geen nieuwe dagZonder ons geen nieuwe dag
Liesbeth Goedbloed
Uitgeverij Mozaiek
ISBN 9789023961468
€ 22,99

Roman

Raaf, 19 jaar, zwerft door de stad met een duif die gewond is.
Hij houdt het diertje bij zich zolang het kan, als enige warme aanwezigheid.
Zijn moeder is net overleden en van zijn vader hoort hij niets.
Ome Joop kijkt nog wel naar hem om en bij hem mag hij gaan wonen, maar verder kan hij ook niet veel met Raaf. Hij is een rauwdouwer van een man die plat Rotterdams praat.
Raaf is een bijzondere jongen die veel nadenkt over het verleden. En alles benoemd wat hij ziet of ervaart. Wel vind ik dat deze gewone jongen een bijzonder goed taalgebruik heeft wat eigenlijk niet klopt bij zijn schoolopleiding en de baan die hij heeft bij de gemeente.
De zogenaamde hulpverlener is een vreemd figuur en ook de andere personen in het boek laten weinig moois zien. Een goede afloop van het verhaal zit er geloof ik dan ook niet in.
Helaas kan ik dit ook geen christelijk boek vinden vanwege de troosteloosheid, het misbruik en het geweld van de hulpverlening in dit verhaal. In ieder geval geen hoop of troost. Alleen een klein gedeelte over zijn moeder die naar de kerk gaat en praat over God.

Wel wil ik benadrukken dat het taalgebruik schitterend is. Liesbeth Goedbloed is een woordkunstenaar.
Bijvoorbeeld blz. 61;
Verder, verder liep ik kon de brug al zien. Hij stond in de mist, gehurkt over het water, half door zijn
X-benen gezakt, zijn knieën scherp als messen. Wie bedacht zo'n brug? Hij hing boven het water als een spijkerpoeper en wist wat hij wilde: opstaan of door de knie
en gaan. Kramp had hij, hij bad maar niemand luisterde, de wolken duwden hem naar beneden, maar de brug bad en probeerde de stad heel te houden, twee overkanten te lijmen.
En zo zitten er veel juweeltjes van tekst in het boek.
_________________________________________________________________________________________________
De ontworteldenDe ontwortelden
Catherine Bardon
Uitgeverij Mozaiek
ISBN 9789023961291
€ 24,99

Een familie epos over de familie Rosenheck, deel 1

Wilhelm Rosenheck en Almah Kahn ontmoeten elkaar in het mondaine Wenen van begin 1930.
Wilhelm, enige zoon, gaat niet de drukkerij van zijn vader overnemen maar wordt journalist en Almah studeert voor tandarts.
Ze zijn stapel verliefd en gaan uit, zoveel ze kunnen. Wenen is een metropool van schoonheid en kunst en deftige families leven er lustig op los. Beiden zijn liberale Joden en niet betrokken bij de wetten en normen die bij het joodse geloof horen. Toch worden ze daarmee geconfronteerd als het antisemitisme meer en meer toeneemt. In eerste instantie denken ze niet aan vluchten, maar als hun huis niet meer veilig is en er razzia's komen wordt dat anders.
In 1939 is de kans om naar Amerika te gaan verkeken, omdat Oostenrijk bij het Duits Rijk is ingelijfd.
Dan dient zich een bijzondere mogelijkheid aan. President Roosevelt heeft vrije landen opgeroepen om Joden op te vangen. De animo is niet zo groot, maar de Dominicaanse Republiek gaat een project starten waar Wilhelm en Almah zich voor opgeven. Samen met hun kleine zoontje Frederick, vertrekken ze.
Het wordt een lange reis met tussenstops in Zwitserland en Lissabon totdat ze eindelijk in Sosúa
aankomen. Het klimaat is er heerlijk in vergelijking met de kou en honger in Oostenrijk.
Hier is de DORSA opgericht om de kolonisten te laten werken op een verlaten stuk grond dichtbij de zee.
Van de politiek krijgen ze de eerste jaren niet veel mee. Alles moet opgebouwd worden, huizen, winkels, dokterspost, scholen en wegen. De groep heeft alles zoveel mogelijk gemeenschappelijk en al hebben ze bijna niets, iedereen is tamelijk gelukkig terwijl er tegelijk een niet uitgesproken angst heerst voor de familie in het thuisland… Wilhelm en Almah werken hard om hun leven op te bouwen. Ze krijgen kinderen en vergroten hun grondgebied. Als de oorlog voorbij is gaan veel families naar Palestina maar zij blijven waar ze zijn en settelen zich.
In dit boek zijn er meerdere vertellers, namelijk de schrijver en Wilhelm. Het is een historisch verhaal over een onderwerp dat ik nog niet eerder had gehoord, over de mogelijkheid dat Joden naar andere gebieden in de wereld werden gebracht om redelijk veilig te wonen.
Het eerste gedeelte van het boek vertelt over het leven in Wenen, de feesten, de rijkdom en het geluk. Ook gaat het over de veranderingen, de wanhoop en het ongeloof van veel Joden over het feit dat zij overal van beschuldigd en gehaat werden. En vervolgens beschrijft het de zware tijd onderweg naar de Dominicaanse Republiek. Daarna volgt de tijd van opbouw, nieuwe vriendschappen en verliezen. En ook de tijd van verdriet door de wetenschap dat er na de oorlog geen familie meer is, behalve de zus van Wilhelm die in New York woont.
De titel van het boek vind ik goed gekozen. Dat komt vooral doordat de hoofdpersonen nergens meer thuishoren, niemand hen meer herkent en het nieuwe land heel ver van het bekende thuisland is, waardoor de kans op terugkeer heel klein is geworden. Dat raakte mij in dit boek.

Er volgen nog twee delen:
- De Amerikaanse.
- Een mensenleven lang.
_________________________________________________________________________________________________
niets ontgaat ons
Niets ontgaat ons
Janke Reitsma
Uitgeverij Mozaïek
ISBN 9789023960768
€ 22,99

Debuutroman

Zelden heb ik een verhaal gelezen dat zo geschreven is dat je weken later nog precies weet waar het over ging. Ik vind het intens triest en mooi.
Een groot compliment naar Janke Reitsma. De manier waarop ze de problematiek van een gezin dat zich eigenlijk niet zelf goed kan redden, heeft neergezet raakt ieder hart.
Mag je ingrijpen, kun je je afvragen. En wanneer dan?
En is hier sprake van een schuldige? Nee, dat denk ik niet.
Hoe gemakkelijk kan zoiets ontstaan als er geen oplettendheid is.
Koen woont samen met zijn ouders in een afgelegen huis dicht bij de waddenkust.
Hij heeft een eigen gans die hem overal volgt. Hij is vergroeit met de natuur en weet veel van de dieren, en de getijden.
Er wordt nog een zusje geboren dat een chromosoomafwijking heeft. Koens moeder is psychisch ziek, ligt veel in bed en zijn vader kan de zorg niet aan en trekt zich terug van zijn verantwoordelijkheden.
Daardoor ligt alle verantwoordelijkheid op Koen.
Dan bedenkt hij een mooi plan voor zijn zusje waar hij heel veel van houdt, met grote gevolgen.

_________________________________________________________________________________________________
De OverlevendenDe overlevenden
Alex Schulman
Uitgeverij debezigebij
ISBN 9789403132419
€ 22,99

Roman

Als je dit boek gaat lezen let dan op hoe je in het verhaal wordt meegenomen. Het begint ermee dat drie broers bij elkaar zijn bij het vakantiehuisje waar ze door hun overleden moeder naar toegestuurd zijn. Daar vechten ze hun frustratie uit.
Samen in de auto gaan ze hun verleden in. Nils, Benjamin en Pierre werden als kinderen aan hun lot overgelaten.
Hun vader gaf wel wat liefde, maar was er onhandig in. Hun moeder was onberekenbaar door haar drankverslaving en niet in staat om kinderen op te voeden en te laten voelen dat ze geliefd waren.
Een disfunctionerend gezin waar de jongens langzaam maar zeker achter kwamen en enorm onder hebben geleden.
Pierre is de jongste en ontpopt zich als een vechter, Nils is de oudste en ontvlucht zodra het kan het huis. Hij heeft besloten zijn eigen leven te leven en met niemand rekening te houden.
Benjamin ziet alles; hoe zijn ouders met elkaar omgaan en ook hoe ze voor hun kinderen zorgen of eigenlijk niet zorgen.
Een beetje regelmaat, zorgen dat de kinderen schoon en fris naar school gaan en in de winter warm aangekleed, was hun moeder vreemd. Het huis was vies en stonk. En als ze vakantie hadden bij hun huisje aan het meer dronken en rookten papa en mama alleen maar.
De kinderen zorgden zo'n beetje voor zich zelf. De vakanties aan het meer waren heerlijk.
Ze speelden in het bos, zwommen in het meer en genoten van de sauna.
Dan overkomt hen tijdens een vakantie een ongeluk waardoor ze allemaal getraumatiseerd zijn geraakt en nooit meer terug zullen gaan naar die plek.
Vooral Benjamin raakte ernstig gewond en had pas jaren later een therapeut nodig om alles terug te halen wat er op die dag gebeurde.
Als je het boek uitgelezen hebt is het niet gek dat je nog een keertje terug leest om te zien hoe het ook alweer zat.
De ene helft van het verhaal gaat namelijk achteruit in de tijd en daartussen zijn de hoofdstukken van hun kindertijd die vooruit worden afgespeeld.
Het lijkt een beetje ingewikkeld maar als je het door hebt ga je aan het einde van het boek nog even terug naar de eerste hoofdstukken.
Bijzonder knap geschreven.

_________________________________________________________________________________________________
Mijn moeder wil mijn naam niet weten
Mijn moeder wil mijn naam niet weten
Christel Jansen
Uitgeverij Nw Amsterdam
ISBN 9789046828298
€ 20,99

Roman
Gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis.

Esther zoekt naar antwoorden over haar moeder, die niet voor haar kinderen zorgde.
Nu ze is overleden gaat ze op onderzoek uit.
Het is een aangrijpend verhaal van een leven in slavernij van de muziek en alles wat daar voor moest wijken. Ook de kinderen die geboren werden.
Lies heeft als klein meisje kinderverlamming gehad en had daardoor een been die in een beugel zat. Zodoende was ze beperkt in haar bewegingen.
Maar dat was ze niet in haar muziek. Ze leerde al vroeg hoe mooi de cello klonk. Het werd haar eerste liefde. Ze werd door haar vader steeds zwaarder onder druk gezet om te presteren. Dat werkte in het gezin niet goed uit. Liesje wordt constant voorgetrokken waardoor haar zusjes een hekel aan Lies kregen. Eigenlijk doet ze het nooit goed.
Ze wordt in Amsterdam verliefd op de Joodse Juliusz en raakt in 1937 zwanger van hem. Ze moeten dan trouwen. Ze vindt een kind maar niets en weet niet hoe ze met hem om moet gaan. Dan brengt ze haar kleine baby naar haar zusje in Amersfoort. Haar cellospel is veel belangrijker voor haar.
Als Juliusz slaagt voor het conservatorium gaan ze verhuizen naar Bussum maar later toch weer terug naar Amsterdam. Dan komt een tweede zoontje.
In de oorlog wordt Juliusz opgepakt en gaan ze scheiden ivm de verordeningen is er dan meer kans op veiligheid. Esther mist hem verschrikkelijk. Als hij terugkomt gaan ze in het huis van zijn ouders wonen. Die zijn weg, ook alle juwelen en diamanten zijn geroofd.
In Januari 1945 wordt Esther geboren.
Er is honger, ernstige verwaarlozing en totaal geen liefde. Zus Anneke, die eerst geen kinderen kunnen krijgen nemen Esther liefdevol op in hun gezin. De broers hebben het nog veel moeilijker, maar alle drie zijn ze niet welkom in het huis van hun ouders.
Lies stoot ze van zich af en is alleen druk met haar concerten en haar nieuwe liefde, een tien jaar jongere piano leerling.
Het is een heel aangrijpend verhaal van een familiegeschiedenis. Het achterhalen daarvan heeft Esther nodig om zelf verder te kunnen en haar dochter alles te kunnen vertellen over haar verleden.

_________________________________________________________________________________________________
Hemelse reisbegeleiding

Hemelse reisbegeleiding
Rob van Houwelingen
Uitgevers KokBoekencentrum
ISBN 9789043535809
€ 12,99

Dit boek geeft een heldere uitleg over engelen.
Want wie zijn ze? Waar dienen ze voor? Wat weten we van ze en hoe herkennen we ze?
Wij christenen denken in een aardse beneden wereld en hemelse bovenwereld.
De uitleg door professor Rob van Houwelingen,
Hoogleraar Nieuwe Testament aan de Theologische Universiteit Kampen is heel begrijpelijk. De titel van het boek prikkelde me, want wat weten we van de andere dimensies om ons heen?
Denk aan het verhaal van Jakob die in een droom de engelen omhoog en naar beneden zag gaan. Zijn engelen dan op aarde? Om ons heen?
Het feit dat engelen dag en nacht God groot maken deed mezelf afvragen hoe vaak ik dat doe. Een uurtje op zondag of elke dag even?
Het was een eyeopener dat wij engelen niets kunnen opdragen omdat ze volledig ter beschikking aan God de Vader en Jezus Christus de Zoon staan, hun thuis is de hemel.
Het boek vertelt ons over de verschillende engelengroepen en hun specifieke taken.
Er wordt ons uitgelegd hoe de engelen ons ondersteunen op weg naar het eeuwige Jeruzalem.
We letten niet op ze en zien ze ook niet, maar ze kunnen zich wel in mensengedaante tonen en ze zijn als Gods legermacht altijd paraat.
En als straks de bazuinen klinken en de zegels worden geopend zoals in Openbaring staat, zullen zij daar actief aanwezig bij zijn.
De Bijbel staat vol met teksten over engelen, maar door de eeuwen is er door het christendom heel weinig aandacht aan deze mystieke wezens besteed.
Door het lezen duik je dieper in hun wereld die er altijd is geweest.
In de kaders die door het hele boek te lezen zijn staan mooie gedeeltes zoals een gedicht, een verhaal rondom een predikant, de film Flatland ( kijken) en foto's.
Als je de foto ziet van het Sint Pietersplein in Rome met het immense beeld waarin een boot met 140 vluchtelingen te zien is en waar twee gigantische engelenvleugels bovenuit steken, wordt dat gevolgd door het verhaal van de rijke man en de arme Lazarus.
Hoe dichten we de kloof tussen rijk en arm?
Ik raad dit boek van harte aan omdat het ons helpt om de engelen beter te leren kennen.

_________________________________________________________________________________________________
Het rode koord

Het Rode Koord
Ted en Rachelle Dekker
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN 9789029730129
€ 21,99

Thriller

Diep in de bossen van Tennessee woont Grace met haar moeder en ongeveer 70 andere leden van haar kerk, the Holy Family. Haar vader is er niet omdat hij niet gelovig is.
Ze hebben, toen Grace 6 jaar was, gehoord van Sylous dat het kwaad door de wereld raast en dat ze op deze plek vellig zullen zijn.
Harrison en Rose Pierce zijn de leiders van de gemeente en Rose heeft de engel gezien.
Ok de andere hebben zien gebeuren wat Sylous deed en zei die dag dat hij hen waarschuwde voor de grote vernietiging die er aan zat te komen.
Grace woont nu 13 jaar in Heaven Valley. Ze is getrouwd met Andrew Marks en is de rechterhand van Rose Pierce.
Jamie de broer van Grace krijgt twijfels of alles wat er gezegd wordt wel klopt. Hij gaat over de grens, het rode koord, heen om rond te kijken. Hij is zo overtuigd dat alles niet klopt dat hij Grace in het avontuur meetrekt waardoor ze in een enorme gewetensnood komt. Jamie ondervindt op een vreselijke manier de gevolgen van zijn daad. Maar ook Grace wordt gestraft voor haar leugens.
Grace' vader is al 13 jaar op zoek naar zijn vrouw en kinderen. En samen met Eli zijn stiefzoon gaan ze nu op weg naar de plek waarvan ze bijna zeker weten dat zijn geliefden daar zijn.
Ik ga er niet meer hierover vertellen. Het is geweldig goed geschreven. Het raakt je ziel. Want wat is waarheid? Hoe zie je onderscheid tussen waarheid en leugen? Wat als die “waarheid” met tekenen en wonderen gepaard gaat?
Ook interessant om over angst, toorn en straf te lezen. Is er nog genade? Is er nog vergeving? Is er ergens bescherming?
Ook zeker een boek voor de leesclub.

Graag hoor ik hoe je het boek vond.
_________________________________________________________________________________________________

Een weg uit de duisternis

Een weg uit de duisternis
Stormie Omartian
Uitgeverij Gideon
ISBN 9789059991118
€ 19,95

Biografie

Dit is het hartverscheurende verhaal over het leven van Stormie Omartian. Tegelijkertijd is het ook een bemoediging en een troost voor iedereen die vooral in de kindertijd verwaarlozing en verlating, in wat voor vorm dan ook, heeft meegemaakt.
Zelf heeft ze nooit gedacht ouder dan 40 jaar te worden.
Haar emoties waren niet goed ontwikkeld door de verwaarlozing van haar moeder en het wegkijken van haar vader.
Op school wordt ze gepest vanwege haar kleding en omdat ze geen sociale vaardigheden had geleerd, wist ze niet wat spelen was.
Ze wordt een talentvolle danser en zangeres en reist jaren met een gezelschap door het land.
Met drugs, transcendente meditatie, hypnose en allerlei andere occulte praktijken probeert ze haar angsten de baas te worden.
Als ze begint te hallucineren raadt een vriendin haar aan om drie keer de naam van Jezus te roepen. Het helpt wel, maar lost niet veel op.
Ze komt later bij een psycholoog terecht die haar helpt om de deuren van haar verleden te openen.
Haar leven als kind, de lange uren dat ze werd opgesloten in een kast, het geïsoleerde leven zonder telefoon en t.v., de grote armoede en het vieze huis. Voor haar moeder was ze heel bang en de nachtmerries daarover is ze nog steeds niet helemaal kwijt.
Als haar zusje wordt geboren vind haar moeder dat Stormie er maar voor moet zorgen, maar het huis schoonmaken was verboden. Haar bindingsangst is groot.
Ze neemt in haar middelbare schooltijd spraaklessen die ze betaald uit een baantje.
Dan wordt ze klasse oudste en krijgt de hoofdrol in een toneelstuk van school. Ze is een talent in dans en zang, maar haar moeder wordt ziedend en scheldt haar voor van alles uit. Haar vader is blij voor haar.
Ze werkt om naar de universiteit te kunnen gaan en woont die tijd bij de ouders van haar vriendin.
Totdat haar moeder ziek wordt en ze weer naar huis moet komen om voor haar zusje te zorgen. Dan zorgt, werkt en studeert ze vanuit huis en gaat bij het theater werken en krijgt ze prachtige rollen en modellenwerk aangeboden. Daarna is ze veel onderweg en komen er nieuwe vrienden en mooie mannen in haar leven. Maar haar depressies waren er altijd omdat ze niet kon geloven dat ze getalenteerd en aantrekkelijk was.
Door de opdracht van de psycholoog onderzoekt ze ook het leven van haar moeder en daar komt een schrijnend verhaal naar boven. Ook haar moeder is als kind ernstig getraumatiseerd en heeft veel onderdrukte woede. Daar wordt Stormie voor gestraft. Het blijkt dat haar moeder een ernstige psychische stoornis heeft.
Als ze een keer in een achtergrondkoor van een kerk zingt, ontmoet ze daar de voorganger die haar over Jezus vertelt alsof hij een geliefd familielid is.
In dit proces ontmoet ze ook haar latere man Michael Omartian.
Ze besluit te gaan vergeven en te gaan bidden.
Als ze zelf een zoon krijgen, kan ze niet begrijpen hoe haar moeder haar zo kon behandelen. Maar hoe reageer je zelf als je een huilbaby hebt en niets helpt om het te stoppen? Word je dan net als je moeder?
Alleen door gebed en God het middelpunt van je leven te laten zijn, kan Jezus de Verlosser bevrijding geven.
Zo komen er in de kerk gebedsgroepen en reizen de Omartian's veel door het land om over gebed te spreken.
Stormie's moeder overlijdt aan kanker. Ze wilde nooit naar een dokter vanwege haar stoornissen en toen ze in het ziekenhuis kwam, was ze niet meer te behandelen.
Het ouderlijk huis kan eindelijk worden opgeruimd. En daar komt de hele kindertijd weer terug.
De tijd en de genezing van herinneringen hadden al veel vervaagd, maar nu kon het laatste stuk ook weg.
Ze verhuizen vanwege het werk van Michael naar Nashville in Tennessee.
Ook Stormie's man had een moeilijke jeugd en had herstel en genezing nodig.

Zo kwam het schrijven in haar leven. De boeken over kracht van het gebed voor vrouwen, mannen, kinderen en echtparen zijn over de hele wereld bestsellers geworden en zo heeft Stormie ondertussen meer dan vijftig boeken geschreven.
God verandert mensen door voor ze te gaan bidden. Te beginnen bij jezelf.
In de laatste hoofdstukken neemt Stormie de tijd om uit te leggen wat God in je leven kan doen als je zo gebroken bent.
Van al die scherven in je leven maakt God een prachtig glas in lood raam.
Hij zegt in Jesaja 60:1 “Sta op en schitter, je licht is gekomen, over jou schijnt de luister van de Heer.”

Wat een boek, vol moeiten en verdriet. Maar ook een boek waarin je de kracht van God ziet die mensen kan veranderen uit de zwartste duisternis.
_________________________________________________________________________________________________
Kleuren van waarheid

Kleuren van waarheid
Tamera Alexander
Uitgeverij Van Wijnen – Franeker
ISBN 9789051945980
€ 21,00

Historische roman
Deel 2 van de Carnton reeks

In de 19e eeuw emigreren veel Ieren vanwege de hongersnoden en de enorme armoede naar Amerika. Daar worden ze als uitschot gezien en gediscrimineerd.
Ook Catriona en haar kleine zusje Nora emigreren op uitnodiging van hun broer Ryan.
Hij heeft hun een groot geldbedrag gestuurd zodat het hele gezin kan overkomen.
Helaas heerst er in Ierland op dat ogenblik dysenterie en sterven vader , moeder en hun twee zusjes.
Ondanks dit enorme verdriet vertrekken Catriona en Nora daarna toch.
Ze gaan naar Franklin, omdat ze vandaar het laatste bericht van Ryan hebben ontvangen.
In dat jaar, na de Amerikaanse burgeroorlog, zijn heel veel jongens en mannen omgekomen.
En waarschijnlijk Ryan, die als immigrant moest meevechten in het zuiden, ook. Catriona kan dat niet verdragen en gaat op zoek.
Nadat ze haar geld bij de bank heeft gestort komt er weer een enorme kanteling in haar leven.
Niet alles is wat het lijkt. Haar geloof is verdwenen na zoveel verdriet en ellende.
Wade Cunningham, een boerenzoon, die juist aan de andere kant vocht, tegen de slavernij, werkt voor de geheime dienst en zoekt geldvervalsers op. Hij gaat als opzichter op Carnton werken voor Kolonel McGavock, die een groot landgoed heeft en voor de slavernij was.
Catriona en Nora belandden ook op dit landgoed en mogen zo lang dat nodig is blijven. Met Tempy die in de keuken werkt, krijgt Catriona een fijne band. Ze is een prachtige vrouw met liefde en zorg voor de mensen waar ze voor werkt. Ze heeft een scherpe blik, zegt niet alles maar ziet des temeer.
Daarom vertrouwt ze Wade niet en ook Catriona heeft zo haar twijfels over hem omdat hij liegt.
Catriona gaat op onderzoek uit maar weet niet hoe ze haar broer moet vinden en dan krijgt ze hulp van Wade. Zo ontdekken ze niet alleen waar Ryan is maar komt er nog meer aan het licht.
In deze gevoelig geschreven, historische roman, lees je hoeveel verdriet en lijden er was en hoe de oorlog duizenden mannen, jong en oud doodde. Ook het herstel van de economie gaat moeizaam.
Met het opruimen van de lijken bij Franklin werd pas twee jaar na de slag begonnen. Dat was een gigantisch werk.
Catriona werkte in die tijd als tuinvrouw op het landgoed en hielp met het registreren van de doden.
Het is een prachtige christelijke roman vol geschiedenis, ongeloof, geloof, verdriet, rouw èn romantiek. Je kan zien hoe Tamera Alexander in de geschiedenis van die tijd is gedoken. Dat vind ik mooi aan haar boeken.

Achter in het boek vind je 8 gespreksvragen en als bonus twee heerlijke recepten van Tempy die je zeker moet uitproberen.

_________________________________________________________________________________________________

Gewijde chaosBoekenweekgeschenk 2021

Annemarie van Heijningen-Steenbergen
Gewijde chaos
Dagboek van een domineesvraauw
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN 9789029730563

Monica Roerig is domineesvrouw. Ze woont samen met haar man Bart en hun drie kinderen in een dorpje dichtbij Groningen.
Ze raakt verknocht aan de plek tussen wad en stad. Maar haar man krijgt een beroep aangeboden en dat betekent dat ze eventueel moeten verhuizen.
Dit is niet het enige dat speelt.
Ook de oudste zoon, Pepijn, heeft zijn ouders iets te vertellen waardoor de zekerheid van gelovig opvoeden ineens heel veel vraagtekens krijgt. Dat geldt niet alleen voor Monica, maar ook voor de andere twee kinderen.
Monica vertelt in dagboekstijl over alles wat haar bezighoudt en hoe ze worstelt met haar eigen geloof; wie Jezus nu werkelijk is.
Ik vindt dit boekje geweldig!
Het is geschreven voor deze tijd waarin onze kinderen worstelen met identiteit en corona op iedereen heel veel impact heeft.

Dit boekje kun je nog tot 5 juni bemachtigen als je voor € 15,- een boek in de Christelijke Boekwinkel koopt.
Dus nog snel naar de Rank en heb je je aankoop gedaan dan lekker buiten in het zonnetje genieten en lezen !

_________________________________________________________________________________________________

Bibliotheek van Parijs

De bibliotheek van Parijs
Gebaseerd op een waargebeurd verhaal
Janet Skeslien Charles
Uitgeverij Luitingh-Sijthof
ISBN 9789024594122
€ 20,99

Roman, niet christelijk

In 1939 wordt Odile Souchet bibliothecaris in de Amerikaanse bibliotheek van Parijs.
Het is haar droombaan, maar als ze er nog maar net is, vallen de Nazi's Frankrijk binnen.
De tweede wereldoorlog begint.
Odile voelt zich op haar plek en geniet van alle abonnees die komen, het rubriceren van de boeken, de gesprekken in de zalen en de mooie contacten.
De broer van Odile gaat de oorlog in om te helpen en voor haar moeder is dat heel moeilijk.
Margaret, haar vriendin in het begin, heeft ook nog een ander leven en als de oorlog op zijn hoogtepunt is, iedereen vermagert en honger lijdt, de bezetter de joodse abonnees ook oppakt en de directrice ook vertrekt, lijkt er iets moois in Odile 's leven te komen.
Ze verhuisd na de oorlog naar Montana.
Terwijl je dit verhaal leest, wordt er regelmatig naar 1984 geschakeld, waar we Lily tegenkomen.
Haar moeder overlijdt en haar vader zoekt een nieuwe vrouw waar hij een kind mee krijgt.
Het verzorgen van een baby is niet zo gemakkelijk en dus wordt Lily opgedragen voor de baby te zorgen. Daardoor vlucht ze regelmatig naar haar buurvrouw Odile die haar de liefde voor lezen en de Franse taal bijbrengt.
Het schakelen tussen beide verhalen is best pittig op zijn tijd. Maar het is de bedoeling om hiermee ongeveer 45 jaar tijd te overbruggen.
Een bijzonder levensverhaal over familie, liefde, verdriet en vriendschappen dat zich vooral tussen de
boeken afspeelt.

_________________________________________________________________________________________________
Papieren paradijs
Papieren paradijs
Marlies Medema
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN 9789029730679
€ 21,99
debuutroman

Dit verhaal, het papieren paradijs, vertelt het verhaal van Anna Pannekoek. Ze komt uit een welgestelde familie. Ze trouwt met Arend Brandhof die predikant in Elst wordt.
Op een gegeven moment, als Arend geen nieuw beroep krijgt, bedenkt hij met nog twee mensen een plan om naar Suriname te verhuizen om daar met een groep arme boeren een kolonie te stichten
.
Als Anna nog jong is, gebeuren er een paar moeilijke dingen in haar leven. Ze verliest een broer en een zusje en heeft door een ongeluk grote angst voor water en varen gekregen. Bovendien heeft ze een longziekte opgelopen.
Haar ouders huwelijken haar uit aan Arend Brandhof, met het idee dat het een goed besluit is. Ze heeft het daar niet gemakkelijk mee zeker omdat het vriendje dat ze daarvoor had, veel aardiger was. Maar die jongen was arm. Het is een verstandshuwelijk zoals het toen vaker voorkwam in de hogere klasse. Hierdoor is de relatie tussen Anna en haar ouders nooit meer helemaal goed gekomen. En Arend is een harde en jaloerse man. Anna probeert er toch wat van te maken. Bovendien krijgen ze 8 kinderen waar ze heel goed voor is.
Arend wil weg uit Nederland en maakt samen met zijn vriend Dirk de boeren in Elst klaar om mee te gaan naar Suriname.
Anna denkt eerst dat het wel over zal gaan maar ondanks haar slechte gezondheid vertrekken ze toch.
Deze volksverhuizing wordt een hachelijk avontuur. Er is veel ziekte aan boord en als ze in Suriname aankomen, blijkt er niets van de beloftes te kloppen.
Een prachtig en aangrijpend verhaal dat waargebeurd is over Anna Pannekoek.
Ook het stuk geschiedenis in de 19e eeuw, heeft Margriet Medema bijzonder goed verwoord.

Het boek leest als een trein en ik zou zeggen mooi om te lezen met de paasdagen of schenk het iemand cadeau.

_______________________________________________________________________________________________
Pastorale
Pastorale
Stephan Enter
ISBN 9789028293007
Uitgeverij Van Oorschot
€22,50

Deze roman van Stephan Enter, Pastorale, speelt zich af in de zomer van de jaren tachtig.
Oscar en Louise wonen met hun ouders op een vervallen landgoed in het dorp Brevendal.
De moeder is strenggelovig en de vader, een zonderling, leeft teruggetrokken en vult het huis met kranten en boeken. Als hij zich goed voelt speelt hij piano.
In het dorp is ook een Molukse gemeenschap. Vanuit het dorp hebben de mensen geen contact met hen. Op een dag wordt Oscar uitgekozen om huiswerk naar zijn klasgenoot brengen. Niemand in de klas wil, iedereen heeft namelijk wel een mening over de Molukkers. Jonkie rookt en drinkt, heeft dreadlocks en is behoorlijk stoer.
Als Oscar bij de familie wordt uitgenodigd om op een avond te komen eten ziet hij hun gewoontes en manieren van dichtbij.
Louise komt van de universiteit terug naar huis. Ze heeft een minnaar waar ze mee gestopt is en omdat ze helemaal blut is lijkt het haar het beste om maar naar huis te gaan.
In het strenggelovige milieu met een moeder die er een sport van maakt om zo goedkoop mogelijk rond te komen, voelt Louise zich niet thuis. Op haar elfde heeft ze het geloof vaarwel gezegd en daardoor is er een voortdurend conflict met haar moeder.
Als ze een keer met haar moeder naar de kerk gaat, komen de herinneringen van vroeger terug en voelt ze zich even klein. Ze ziet de vrouwen met hun permanentjes en de jongeren vind ze braaf en niet al te snugger. In haar herinnering was er geen hoop, geen fantasie en geen spanning.
Ze gaat ook een kindernevendienst op zich nemen wat behoorlijk gevolgen heeft.
In het boek zitten wel leuke gedeeltes, maar het gaat veel over afstand van het gelovige denken en hoe dat in een gezin kan gaan.

Stephan Enter komt zelf uit een reformatorisch gezin en daardoor is hij bekent met deze leefregels.
Zijn schrijfstijl is vol mooie beelden en overpeinzingen, ik noem het bloemrijk. Bijvoorbeeld als hij zegt dat Louise in de zijbeuk van haar geheugen altijd de rituelen in de kerk, de geur van permanent en pepermunt, zouden blijven houden. Hij houdt ervan om lange zinnen te maken.
Toch had ik meer van verwacht van dit boek, omdat Grip( 2011) en Compassie (2015) allebei genomineerd waren.

____________________________________________________________________________________________
De engelen van Elisabeth
De engelen van Elisabeth
Els Florijn
ISBN 9789023960225
Uitgeverij Mozaïek
Roman

Dordrecht 1890
Elisabeth, een jonge vrouw en moeder wordt opgehaald omdat ze krankzinnig is verklaard. Maar is ze wel gek? Heeft ze een psychose of een postnatale depressie? Of is dat van verdriet vanwege het begraven van haar kindje? Er is geen zorg en geen medisch inzicht, alleen een inrichting waar ze niet meer uitkomt.
Haar leven als kind was een hel met een gewelddadige vader. Haar moeder was een lieve vrouw en een heel goede kantklosster. Elisabeth leert het vak van haar moeder en samen verdienden ze daarmee aardig wat totdat er iets vreselijks gebeurt en haar hele wereld instort.
Haar geloof geeft haar troost. Ze kan weliswaar niet lezen of schrijven, maar kent de Bijbelteksten uit haar hoofd.
Als ze wordt uitgehuwelijkt door haar vader aan Julius wordt haar leven een nog grotere vernedering.
En door de dood van haar dochtertjes beland ze in het gekkengesticht.
Het leven daar is mensonterend en al haar eigenwaarde raakt ze kwijt. Nog een verlangen heeft ze en dat is om haar zoontje nog een keer te zullen zien.
Wat hebben vrouwen een vreselijk leven gehad voor 1900.
Het gaat over onderdrukking die ook nu nog in veel landen speelt.
Het is niet mogelijk om dit boek met droge ogen te lezen. Els Florijn schrijft beeldend en meeslepend net als haar andere boeken die over geschiedenis vertellen in een bepaalde tijd.
IK vond het práchtig!

______________________________________________________________________________________________
Fbe
Febe
Paula Gooder
Uitgeverij van Wijnen – Franeker
ISBN 9789051945799
€ 19,95

Wat een interessant boek is dit.
In ieder geval een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de eerste christengemeentes. Paula Gooder legt het uit in de vorm van een roman.
Febe wordt door Paulus gestuurd om van uit Kenchreeën een plaats dichtbij Korinthe, een brief naar Rome te brengen. Zij zal daar de reis van Paulus naar Spanje voorbereiden. Met de hulp van andere christenen maakt ze zoveel mogelijk klaar.
Een emotioneel verhaal ontvouwt zich over Febes leven en hoe ze zo'n rijke en voorname vrouw werd.
Ze logeert bij Prisca en Aquila, twee leiders van de gemeente in Rome.
Terwijl het wachten op Paulus maar voortduurt, gaat ze net zoals in Korinthe voor de weduwen en de wezen zorgen.
Ondertussen groeit het aantal gelovigen en ook Febes geloof verdiept zich. Uiteindelijk komt de vraag of ze zich volledig aan Jezus wil geven.
Het is bijzonder om te zien dat iedereen; slaaf, ambachtsman, patroon, vrouwen en mannen samen gaan optrekken.
Febe ontdekt dat er in Rome nog een man is, Titus, die een belangrijke rol in haar leven speelt.
Na een paar jaar komt Paulus eindelijk aan in Rome en hij wordt gevangen gezet.
Maar dat weerhoudt hem er niet van om het evangelie te blijven verkondigen en de gemeente groeit.
Dit verhaal over de vroege christenen in Rome gaat over liefde, verraad, moed en verlossing.
Het stukje van Petrus waar hij spreekt over vergeving vindt ik zelf mooi uitgelegd evenals wat er met de brief van Paulus gebeurde. Bovendien een mooie eyeopener op wat voor manier de verhalen over Jezus leven doorverteld werden.
Het tweede gedeelte van dit boek gaat over de achtergrond van het oude Rome met een uitgebreide uitleg bij de hoofdstukken. Hieraan zie je dat Paula Gooder Bijbelwetenschapper is.
Het schrijven over de verhoudingen tussen mannen en vrouwen en de verschillende achtergronden van de gelovigen maakt het extra interessant. Zeker ook over de rol van vrouwen en hun bezigheden in de christengemeente.
Ik vind het daarom een waardevol boek.
En wil je nog meer te weten komen kijk dan eens in de uitgebreide bibliografie die de schrijfster gebruikt heeft.