Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Digitale producten


Op de website van de online Bibliotheek zijn veel antwoorden te vinden op veelgestelde vragen over het downloaden en gebruiken van e-boeken:

de online Bibliotheek


Over e-boeken


Aan de slag!


e-boeken cadeau geven


Veelgestelde vragen


Over e-boeken

Op deze website worden e-boeken aangeboden in verschillende bestandsformaten. De keuze voor een bepaald formaat wordt gemaakt door de uitgever en is niet via de website aan te passen. De verschillende formaten die u op deze site tegen kunt komen zijn:

  • ePUB
  • mijnEPUB
  • PDF

Beveiliging
Een veel voorkomende afkorting bij verschillende formaten e-boeken is 'DRM', dat staat voor Digital Rights Management. DRM is een techniek om digitale auteursrechten van de rechthebbenden van werken - bijvoorbeeld teksten - digitaal te beheren.
De rechthebbenden kunnen met deze techniek de omvang en wijze van gebruik van het werk bepalen of beperken. In het geval van e-boeken kan dit bijvoorbeeld betekenen dat de rechthebbende er voor kiest om de gebruiker slechts voor een beperkt aantal apparaten toestemming te geven het eBook te installeren en/of te lezen.

ePUB
ePUB is formeel de bestandsextensie van een type XML-bestand (Extensible Markup Language) dat gebruikt kan worden voor e-boeken en andere digitale publicaties.
Een ePUB bestand is een combinatie van drie 'open source' standaarden: het Open Publication Structure (OPS), het Open Packaging Format (OPF) en het Open Container Format (OCF).
Het voordeel van ePUB bestanden is dat de inhoud 'reflowable' is. Dat wil zeggen dat de tekst zich aanpast aan het scherm (in dit geval van de e-reader). De tekst is dus altijd goed leesbaar. Bij bestanden in het PDF-formaat is dat niet het geval.

ePUB 3
ePUB 3 is een doorontwikkelde versie van het ePUB formaat, waarmee het mogelijk wordt om meer interactiviteit toe te voegen aan de e-boeken. Denk bijvoorbeeld aan filmpjes, animaties en gesproken tekst.

Let op: Het is belangrijk om voor de aankoop van een ePUB 3 e-boek na te gaan of uw e-reader dit bestandsformaat ondersteund! Veel van de wat oudere e-readers zijn niet geschikt. Het kan ook zijn dat het e-boek wel gewoon gelezen kan worden, maar dat de meer geavanceerde functies niet werken.

mijnEPUB
mijnEPUB uitgaven zijn e-boeken die voldoen aan de eerder genoemde ePUB standaard, een standaard die ook in Nederland steeds meer de standaard voor e-boeken aan het worden is.
Het voordeel van het mijnEPUB-formaat ten opzichte van het gewone ePUB-formaat is dat mijnEPUB DRM-vrij is. Dat betekent dat mijnEPUB-bestanden op veel verschillende leesapparaten te gebruiken zijn. Na aanschaf is het eenvoudig om het bestand uit te wisselen tussen verschillende apparaten, zonder dat het bestand daarbij onbruikbaar wordt.
Een mijnEPUB-bestand is persoonlijk, dat wil zeggen dat de naam van de eigenaar als een 'ex-libris' op meerdere (niet storende) plaatsen vermeld staat. Door te kiezen voor het mijnEPUB-formaat geeft de uitgever de lezer dus meer mogelijkheden om het bestand te gebruiken, in het vertrouwen dat de lezer daar geen misbruik van maakt door een kopie van het eBook te verspreiden.

PDF
Een PDF-bestand (Portable Document Format) is een type bestand dat gelezen kan worden met de bekende (gratis) Acrobat Reader van Adobe. Het bijzondere van PDF-bestanden is dat deze niet alleen door gebruikers van een Windows-besturingssysteem geopend kunnen worden, maar bijvoorbeeld ook door Macintosh of Unix gebruikers.


Aan de slag!

e-boeken kunnen onder andere worden gelezen met behulp van een e-reader. Deze zijn te koop in vele verschillende uitvoeringen en van verschillende fabrikanten. Bij elke e-reader zit een USB-kabel, dit is voldoende om met de e-reader aan de slag te gaan.
Een stroomadapter is niet nodig, het opladen van de e-reader is mogelijk door het apparaat via de USB-kabel met de computer te verbinden.

Adobe Digital Editions
Voordat met e-boeken gewerkt kan worden, is het nodig om het programma Adobe Digital Editions (ADE) te installeren op de computer. ADE biedt de mogelijkheid om e-boeken en digitale publicaties te bekijken en te beheren. In dit programma kan een bibliotheek met e-boeken worden beheerd en van hieruit kunnen e-boeken worden geopend en op een e-reader worden geplaatst. Door het programma ADE te autoriseren, kunnen met DRM beveiligde e-boeken worden geopend en gelezen. Het programma is dus van belang voor de beveiliging van e-boeken.

Voor instructies over het installeren van ADE en het autoriseren van de e-reader verwijzen we graag naar de handleidingen van de online Bibliotheek.

Op hun website is meer nuttige informatie te vinden over het gebruik van e-boeken.

e-boeken downloaden
Na het plaatsen van een bestelling met daarin één of meer e-boeken wordt een e-mail verstuurd met daarin voor elk e-boek een link om het bestand te downloaden. Deze links zijn ook altijd terug te vinden in de bestelgeschiedenis op de website.

NB De bestelling van een e-boek kan niet worden geannuleerd vanaf het moment dat de bestelling is betaald en de downloadlinks zijn opgehaald. Zie ook de Veelgestelde vragen.

Door een link aan te klikken, wordt het e-boek gedownload als ACSM-bestand. De computer zal nu vragen of het bestand moet worden geopend of opgeslagen. Kies voor 'Openen'. Als ADE is geïnstalleerd, wordt het boek geopend met dat programma. Het staat dan meteen in de bibliotheek en het programma schakelt naar de weergave 'Lezen'.

e-boek downloaden

e-boeken verplaatsen naar de e-reader
Zodra een e-boek in de bibliotheek staat, kan het worden verplaatst naar de e-reader. Deze moet op dat moment via de USB-kabel op de computer zijn aangesloten. Kies in ADE voor de weergave 'Bibliotheek'. Het boek wordt nu getoond in de bibliotheek en kan worden gekopieerd naar de e-reader door het naar het apparaat in het menu aan de linkerkant te slepen.

NB Zodra een met DRM beveiligd e-boek is gekoppeld aan een Adobe-id, is het niet meer te lezen in een niet geautoriseerde of versie van Adobe Digital Editions. Ook is het niet bruikbaar op een e-reader die aan een ander Adobe-id gekoppeld is.

e-boek verplaatsen naar e-reader

e-boeken cadeau geven

Een cadeautje uitzoeken was nog nooit zo makkelijk! Een e-boek kan namelijk ook als een cadeau worden besteld voor een ander. De ontvanger krijgt een e-mail met daarin zijn of haar e-mailadres en een unieke toegangscode. Met deze toegangscode kunnen de boeken worden gedownload op de website downloadkado.nl.

Op zoek naar een leuk en origineel cadeau?
Het cadeau geven van een e-boek is heel eenvoudig. Tijdens het bestelproces is het mogelijk om een afwijkend verzendadres in te vullen. Dit adres - inclusief het e-mailadres van de ontvanger - kan gebruikt worden om iemand een e-boek cadeau te geven. Daarbij is het mogelijk om een datum en tijdstip op te geven waarop het cadeau (per e-mail) moet worden bezorgd, eventueel aangevuld met een persoonlijke boodschap. De geadresseerde zal een e-mail krijgen met de persoonlijke boodschap en instructies om het cadeau te downloaden. Ook de afzender wordt per e-mail op de hoogte gehouden van de bestelling.

e-boeken in combinatie met fysieke producten
e-boeken kunnen zonder problemen ook tegelijk met andere fysieke producten worden besteld. Bevat uw bestelling e-boeken en kiest u voor een afwijkend verzendadres? Dan wordt de bestelling automatisch geïnterpreteerd als 'cadeau bestelling'. De afhandeling van de fysieke producten staat echter los van de e-boeken en wordt direct in behandeling genomen. Wilt u dus specifiek één of meer e-boeken cadeau doen, maak hier dan een aparte bestelling van en bestel eventuele andere producten in een aparte bestelling.


Veelgestelde vragen

Kan ik bestelde e-boeken annuleren?
Nee, het annuleren van een gekocht e-boek is niet mogelijk. Op het moment dat een e-boek is betaald, wordt de downloadlink opgehaald. Deze link verwijst naar een gepersonaliseerd e-boek dat specifieke is aangemaakt voor de koper. Het annuleren van dit proces is daarom niet mogelijk.
Een uitzondering hierop betreft de cadeau bestellingen. Een e-boek op een dergelijke bestelling kan geannuleerd worden tot het moment dat de ontvanger de downloadlinks heeft opgevraagd op de website van downloadkado.nl.

Hoeveel apparaten kan ik aan mijn Adobe-id koppelen?
U kunt maximaal 6 apparaten aan één Adobe-id hangen. De computer waarop u download en uw e-reader tellen als twee apparaten.

Hoe verander ik het Adobe-id dat aan mijn Adobe Digital Editions gekoppeld is?
Als eerst moet u de huidige autorisatie intrekken. Dit doet u door ADE te openen en de toetscombinatie CTRL + SHIFT + D in te drukken. Er wordt een bevestiging gevraagd voor het intrekken van de autorisatie. Zodra op 'Autorisatie intrekken' wordt geklikt, wordt de autoristie ingetrokken. Door op 'BIBLIOTHEEK' en vervolgens op 'Computer autoriseren...' te klikken, kunt u een nieuw Adobe-id aan uw ADE hangen.

NB Een gedeautoriseerde versie van Adobe Digital Editions telt wel mee als één van de maximaal 6 apparaten die u aan uw Adobe ID kunt koppelen.

Ik krijg de melding: 'Het e-boek kan niet worden overgezet omdat de reader voor een andere gebruiker gemachtigd is'. Hoe kan ik dit oplossen?
Waarschijnlijk verschillen de autorisaties van de computur en de e-reader van elkaar. Als u de stappen van bovenstaande vraag uitvoert met uw e-reader gekoppeld aan uw computer, is ook uw e-reader niet meer gekoppeld aan uw Adobe-id.
Door het Adobe-id vervolgens opnieuw in te stellen, moet het weer mogelijk zijn om het e-boek op uw e-reader te plaatsen.

NB Mogelijk is een (met DRM beveiligd) e-boek dat voorheen wel te lezen was op de e-reader, niet meer te openen wanneer het Adobe-id is gewijzigd.