Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Rank Kampen Boekencafé

In het Rank Boekencafé krijg je goede inhoudelijke informatie over boeken voor christenen.
Via ons Boekencafé op facebook kunt u meepraten en uw mening geven over de geplaatste boeken. Elke maand staat er een boek en auteur centraal. Je maakt kans om dat boek te winnen. In het café gaan we graag met elkaar in gesprek.

65 recensies geschreven
pagina 1 van 7
Anne van het groene huis Montgomery, L.M.
voorraad onbekend
€ 21,99
Anne van het groene huis
Geschreven door Loïsa van Dam (9 jaar) op 5 april 2023

Het is een heel leuk boek! En lekker dik, zodat je hem niet in één dag uit hebt. Ik ken alleen maar deel één, maar zelfs dat deel vind ik al heel leuk!

De ontwortelden Bardon, Catherine
voorraad onbekend
€ 24,99
De ontwortelden
Geschreven door Coby Verbruggen - Oskam op 25 maart 2023

Het boek beschrijft de toenemende invloed van de nazi's in Wenen en hoe er door de Joodse gemeenschap wordt gereageerd : vluchten, zelfdodingen of (te lang ) afwachten.Een behoorlijk deel van dit boek beschrijft het sexleven van de hoofdrolspelers, voor, tijdens en buiten het huwelijk en dat niet in bedekte termen. Een hoofdstuk over het leven in de kolonie in de Dominicaanse Republiek heet zelfs : het bordeel. Almah raakt hecht bevriend met een vrouw die een "mannenverslindster" is. Wilhelm raakt verliefd op een vrouw die zo'n 20 jaar jonger is. De bijna kiritiekloze manier waarop dit en andere sexuele handelingen uitgebreid beschreven worden, past in mijn beleving niet bij een boek van uitgeverij Mozaiek.

Oceaan van hoop Turansky, Carrie
voorraad onbekend
€ 23,99
Recensie: Een oceaan van hoop
Geschreven door Karina van der Wal op 21 september 2022

Recensie: Een oceaan van hoopEen aangrijpend, op waargebeurde feiten gebaseerd, verhaal; dat is het boek 'Een oceaan van hoop'. Dit is het eerste deel van het tweeluik dat gaat over de familie McAlister, geschreven door Carrie Turansky.
Inhoud
De Familie McAlister bestaat uit moeder en vier kinderen. Vader is onlangs overleden en moeder heeft het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Oudste dochter Laura werkt als kamernierster bij een rijke familie in Bolton. Het valt haar zwaar om een eindje van huis weg te zijn, want de rest van het gezin woont in London. Laura komt direct naar huis als blijkt dat haar moeder ernstig ziek is.
Wat ze niet weet is dat in de tussentijd haar twee zusjes en broertje naar een kindertehuis zijn gestuurd. Ze wil ze terughalen op het moment dat ze in London is, maar komt erachter dat ze zonder medeweten van hun moeder zijn doorgestuurd naar Canada. Om daar voor een nieuw gezin te werken. Laura waagt de overtocht naar Canada om haar broertjes en zusjes te zoeken. Hierbij krijgt ze onverwacht hulp van Andrew, de zoon van de familie waarvoor ze in Bolton voor werkte. Vinden ze haar familie terug of is ze te laat?
Thema's
Het boek draait om de emigratie van kinderen vanuit Engeland naar Canada. De reis die ze doormaken en hoe ze uiteindelijk in de gezinnen terechtkomen waar ze moeten werken. De manier waarop sommige kinderen worden behandeld, vond ik erg heftig om te lezen. Vooral omdat je weet dat het op waargebeurde feiten is gebaseerd. In het boek staat het vertrouwen op God centraal. In wat voor donkere situatie je ook terechtkomt, God is er altijd en daar mag je op vertrouwen.
Kortom
Een indrukwekkend en aangrijpend boek, dat op een waardige manier de geschiedenis van deze gebeurtenissen beschrijft. Het vertrouwen, het doorzettingsvermogen en ook een vleugje romantiek maken het boek prachtig om te lezen. Een echte vier sterren waard!

voorraad onbekend
€ 23,50
Recensie Vanaf het allereerste begin
Geschreven door Karina van der Wal op 31 augustus 2022

Vanaf het allereerste beginDeze fijne feelgood roman is een echte aanrader voor de nazomer! Het nieuwste boek van Melissa Tagg, Vanaf het allereerste begin, is de leukste die ik tot nu toe van haar heb gelezen. Verschillende verhaallijnen door elkaar en leuke plottwisten maken het boek. Hopelijk kan ik je met deze recensie net zo enthousiast maken als ikzelf ben.
Inhoud
Kate Walker is schrijfster van romantische tv-series. Maar zo romantisch als haar scenes zijn, zo weinig liefde ervaart zij momenteel in haar leven. Haar hart is gebroken en haar carrière verloopt even niet zo soepel. Als ze hoort dat het stadje Maple Valley, waar ze vandaan komt en waar haar familie woont, getroffen is door een tornado besluit ze erheen te gaan. Ze wil helpen en hoopt tijdens die periode wellicht ook de rust in haarzelf terug te vinden.
Terug in Maple Valley ontmoet ze Colton Greene, een voormalig footballspeler. Ook hij heeft moeite om zijn geluk te vinden nu zijn footballcarrière is beëindigd. Als ze samenwerken aan een project leren ze veel van elkaar, maar worden ook oude wonden opengehaald. Lopen ze weg voor hun emoties of vinden ze beide de rust en hun doel waarnaar ze op zoek zijn?
Thema's
Een boek waarin thema's als liefde, verleden, familie en vertrouwen naar voren komen, moet wel een goed boek zijn. En dat is het! Met name de onverwachte plottwisten maken het een aantrekkelijk boek. Maar ook het vertrouwen op God speelt een grote rol. Wat is jouw roeping? Waar ben je voor gemaakt? Waar voel je je goed bij? De kracht die de hoofdpersonen halen uit het geloof is ook een mooie les voor de lezer.
Kortom
Alweer een prachtige roman van de hand van Melissa Tagg. Vol humor, avontuur, romantiek en geloof. Krachtig geschreven en de onverwachte gebeurtenissen maken het verhaal. Absoluut 5 sterren waard en een echte aanrader!

Recht uit het hart Witemeyer, Karen
voorraad onbekend
€ 22,95
Recensie Recht uit het hart
Geschreven door Karina van der Wal op 27 juli 2022

Recensie: Recht uit het hart
Wat is 'Recht uit het hart' een prachtig vervolg op het eerste deel van deze triologie 'Voor de liefde in het zadel'. Ook dit tweede deel leest makkelijk weg en sleept je direct vanaf het begin mee in het verhaal. Het is leuk dat je de hoofdpersonen al kent vanuit deel 1. Ik ben na het lezen van dit deel ook erg benieuwd naar deel 3!Mark Wallace en Jonah brooks, twee leden van Hanger's Horsemen zijn onderweg naar Llano Country in Texas als ze in een verlaten huisje geschreeuw horen. Er blijkt een vrouw in haar eentje aan het bevallen te zijn. De mannen schieten haar te hulp. De vrouw wil niets met de baby te maken hebben dus de mannen nemen de baby mee naar het vondelingenhuis in de dichtstbijzijnde stad. Daar komt Mark oog in oog te staan met zijn jeugdliefde Katherine Palmer.
Kinderrovers
Mark heeft Katherine een aantal jaren geleden een huwelijksaanzoek gedaan die zij heeft afgewezen. Ze zijn elk hun eigen weg gegaan, maar komen op bijzondere wijze zo toch weer in elkaars leven terecht. Als ze in de stad van het vondelingenhuis verblijven, horen Mark en Jonah geruchten over kinderrovers. Ze besluiten hierin te duiken en gaan op onderzoek uit. Ook Katherine en haar collega Eliza Southerland worden door de zoektocht steeds meer in het avontuur getrokken. Dit alles leidt al snel tot gevaarlijke situaties.
Liefde
Naast avontuur en moedigheid staat vooral ook de liefde centraal. Ontzettend mooi hoe dit hand in hand met elkaar gaat in het verhaal. Het doorzettingsvermogen van Katherine en Eliza brengt ze ver en met hun zorgzaamheid weten ze de kinderen in het vondelingenhuis een warm hart toe te dragen. Toch verlangen ze beide naar liefde en als er ineens twee mannen op de stoep staan, worden ze toch met de neus op de feiten gedrukt. Gaat liefde wel samen met hun werk in het vondelingenhuis?
Kortom
Deze historische roman is een absolute aanrader! Spanning, avontuur en liefde komen samen. De missie van de Hanger's Horsemen gaat er heftig aan toe en er lijken steeds meer mensen bij betrokken te worden. Ik geef dit boek absoluut 5 sterren! Een fijne weglezer met een boeiend verhaal van de eerste tot de laatste bladzijde.

voorraad onbekend
€ 12,95
Geheime dagboeken van St. Bernard
Geschreven door Maarten van Kranenburg op 17 juni 2022

Sommige mensen kennen dit boek misschien wel als "De offersteen", want zo heette dit geweldige boek vroeger. Het gaat over het trio Jessica, Bob en Erik die een avontuur beleven in Frankrijk bij een mysterieuze graaf. Er gebeuren natuurlijk weer allemaal spannende dingen in dit boek, net als in boek 1 (Goudkoorts aan de Nijl, ook zeker lezen!). Zo valt Jessica van de berg af en kijken sommige gezinsleden recht in de loop van een geladen geweer. Al met al dus een geweldig boek vol sensatie!

Zondagmorgen Otten, Willem Jan
voorraad onbekend
€ 25,99
Zondagmorgen
Geschreven door Bram Beute op 8 april 2022

'De mensenzoon leeft bij de gratie van de noorderzon... Hoezeer zijn corebusiness ook verdwijnen is, hij blijft verrijzen' (44-45). Wie na zulke zinnen dit boek niet verontwaardigd of gefrustreerd weglegt, maar erop wil kauwen, kan hierin veel ontdekken. Juist in het missen van God kan het geloof opbloeien. Er is niets vanzelfsprekends aan het christelijk geloof, het is een mysterie en de dichter Otten zoekt naar woorden 'die verwijzen naar iets wat meer bestaat dan wat je aan kunt wijzen,' Een boek om in een jaar te lezen, elke zondag of feestdag een stukje

De gewonde God Wells, Samuel
voorraad onbekend
€ 21,99
De gewonde God
Geschreven door Kees Haak op 18 maart 2022

Wie een verrassend, aansprekend en tot nadenken prikkelend boek wil lezen in de veertigdagentijd, maar ook in de tijd daarna kan volop genieten van dit nieuwe boek van Samuel Wells. Het biedt op veel punten een alternatieve, en soms dwarse visie op de achtergrond en betekenis van het lijden van Jezus. Juist ook de verhalende stijl, verzorgd met pakkende voorbeelden en vergelijkingen, zorgt ervoor dat je het boek niet makkelijk weglegt, behalve dan om telkens even te pauzeren voor verder door te denken over de diepgang van het lijden.
De rode draad van Wells' verhaal is dat God in Jezus niet zozeer voor ons is, zoals in het plaatsvervangend offer ter verzoening van onze zonden, maar vooral dat Hij bij, met ons is. Hij is de God-met-ons, wat het hem ook kost. Het kruis is niet zomaar een later bedachte bijkomstigheid in de geschiedenis van de wereld, maar het is in het hart van God, als bewijs van zijn eeuwige, vasthoudende liefde voor de wereld en de mensheid.
In 20 korte hoofdstukken bekijkt Wells aspecten van lijden in Oud en Nieuw Testament vanuit een duidelijk pastoraal en menselijk perspectief waarmee ander licht valt op bekende passages, waarmee lijden en kruis begrepen worden vanuit Gods onvoorstelbare liefde. God wil kost wat het kost deze wereld redden en blijven liefhebben. Onvoorstelbaar hoe ver hij daarin gaat. Zo worden in Noach, Abraham, de offerdienst, het verbond, Ester al in het Oude Testament verwijzingen naar het kruis.
Via reflectie op de brieven in het Nieuwe Testament straalt er ander, een vaak ongedacht licht op bekende onderwerpen als vergeving, gehoorzaamheid, verzoening als blijk van Gods bijna hardnekkig volhouden in liefde. Heel bijzonder is toch vooral de herlezing van de gebeurtenissen aan het kruis. God daalt in Jezus af tot het allerlaagste niveau van lijden, maar laat zich door niets tegenhouden de aller-, allerminste dienaar te zijn, zelfs als dat, om het in Wells' woorden te zeggen, zichzelf kost. Gods liefde om 'bij ons' te zijn kost God...
Wie een boek verwacht hoe het kruis ons van zonde en schuld verlost, en hoe God daarin recht doet ook aan zijn heiligheid en godheid kan zich gemakkelijk teleurgesteld voelen. Er valt genoeg aan te merken op het vaak eenzijdig en selectief bijbelgebruik en toch wel beperkt ménselijk, sociaal, pastoraal en psychologisch perspectief, met de vraag of via de rode draad van het 'met-ons-zijn' God geen belang meer heeft bij het 'voor-ons-zijn' in Jezus. Maar juist wie zoekt naar intense warmte, liefde en geborgenheid in een gebroken en angstig bestaan kan volop troost en bemoediging vinden in veel treffende passages over het lijden van de door God gezonden mens Jezus.

Wereldspionnen Ponti, James
voorraad onbekend
€ 17,99
Wereldspionnen
Geschreven door Maarten van Kranenburg op 9 februari 2022

Sara is een 12-jarig meisje dat een speciaal talent heeft, namelijk hacken. Zij woont in de VS. Dan komt er een man genaamd Moeder naar haar woonplaats, en neemt haar mee naar Schotland. Daar zal zij samen met nog 4 andere jongeren, die ook een speciaal talent hebben (ze zijn ongeveer even oud als Sara),opgeleid worden tot spion, om slechteriken de wereld uit te sturen. In dit boek staan ze tegenover "Le fantôme" (het spook). Zal deze eerste missie in Parijs slagen? Ik vind het een erg goed boek, er zit spanning in en je kunt niet stoppen met lezen. Ook leer je wat over vriendschap. Een aanrader dus!

Moderne profeten Ekris, kees van
voorraad onbekend
€ 26,99
Moderne profeten
Geschreven door Kees Haak op 1 februari 2022

Een bijzonder fraai en artistiek uitgegeven boek met unieke illustraties. Om drie redenen een aanrader, én voor eigen gebruik, én om eens een vorstelijk cadeau aan iemand te gunnen. Ten eerste, profeten – dat zijn geen brave, vrome mannetjes of vrouwtjes die wat vriendelijk over de bol aaien en romantische vergezichten voor ogen toveren. Nee, het zijn dwarse, kritische, soms narrige, hardnekkige tegensprekers – om in allerlei variaties op te komen voor waarheid, gerechtigheid, ontferming. Tegen de klippen van tegenspraak en lijden op – trouw aan hun roeping, ook als de dood er op volgt. Ze komen niet alleen in de bijbel voor, maar ook in de recente en huidige geschiedenis. Vaak is hun naam al min of meer bekend, maar nu uitgetekend in volle kracht van hun bijdrage, volharding en moed. Ja zeker, je raakt beschaamd en het maakt je klein dat jij en ik niet zulke helden zijn. Tegelijk, het bemoedigt en inspireert juist omdat ook deze profeten zichzelf ook geen helden vonden – maar niets anders konden dan hun roeping volgen.
Ten tweede, omdat het boek, mee door het afdrukken van diverse QR-codes, toegang geeft tot directe, levende bronnen. Je hóórt nu bijvoorbeeld King met zijn rede 'I have a dream' – en je siddert van de spirituele spanning die in de lucht hing. Of de diverse pastorale, smekende, tegelijk humoristische maar scherpe toespraken van Desmond Tutu om waarheid en verzoening recht te doen, harmonie te stichten. Te kust en te keur.
Tot slot, een overzicht en inzicht in de literatuur die elk van deze moderne profeten inspireerden tot hun onophoudelijke bijdrage voor wereldvrede en geluk voor de mensheid. En, wat staat nu bij al die acht bovenaan die literatuurlijst...? Juist! Dat ene boek dat jou en mij elke dag opnieuw aanzet om in jouw context te doen wat hen bewoog. Achter Jezus aan ben je dan in goed gezelschap.