Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Rank Kampen Boekencafé

In het Rank Boekencafé krijg je goede inhoudelijke informatie over boeken voor christenen.
Via ons Boekencafé op facebook kunt u meepraten en uw mening geven over de geplaatste boeken. Elke maand staat er een boek en auteur centraal. Je maakt kans om dat boek te winnen. In het café gaan we graag met elkaar in gesprek.

29 recensies geschreven
pagina 1 van 3
Parre Essen, Arjan van
voorraad onbekend
€ 20,99
Parre
Geschreven door Olga van Dongen op 6 juli 2020

Autobiografische roman.

Parre is een gevoelige boerenjongen die opgroeit op de Veluwe. Zijn leven daar draait om school, de natuur en de orthodox christelijke geloofsovertuiging van zijn familie, met een vader die niet wist hoe je liefde geeft.
In de kerk wordt dood en hel gepredikt door de dominee. Als er avondmaal is, maken daar maar weinig mensen gebruik van.
Feesten als Sinterklaas of kerst werden niet gevierd, omdat ze je maar wegtrokken van de waarheid.
Hetzelfde gold voor het kleden volgens de mode. Een radio of tv in huis kon zeker niet.
Parre kan goed leren, maar hij haalde ook wel streken uit. Hoe het land overstroomde en de grote brand door een proef die hij wilde doen, wordt zo poëtisch weergegeven dat het fantastisch klinkt door de schrijfstijl. Je wordt op een ander been gezet tijdens het lezen, terwijl vooral de brand een catastrofe moet zijn geweest.
Daarnaast is hij een natuurmens. Vooral 's nachts gaat hij er graag op uit. De uil die hij telkens tegen komt en het gedeelte over de herten worden met liefde beschreven.
Later werd Parre door zijn oudere broer meegenomen naar de stad. Hij werd dan als “betaalmiddel” gebruikt en raakte vertrouwd met de gokscene.
Hij heeft vanaf zijn twaalfde jaar gegokt. Tijdens zijn studie, als leerkracht, als kerk raadslid en als voorzitter van SGP. In het begin had niemand het door. Van allerlei mensen leent hij geld met de mooiste smoezen.
Maar na 25 jaar en een half miljoen vergokt te hebben in het casino, komen de schuldeisers dan toch. Parre loopt vast en raakt alles kwijt.
Hij zoekt en krijgt hulp bij de Hoop. Het wordt een lange weg van herstel.

Dit boek vond ik beklemmend, maar ook mooi vanwege de schrijfstijl. Je wordt meegenomen in de wereld van een kind dat ingesnoerd is in een systeem, maar dat zelf nog niet weet. Door allerlei gebeurtenissen wordt hij in een verslaving getrokken waar uiteindelijk toch een uitweg kwam.
Ik snap dat de schrijver dit boek heeft willen uitgeven vanwege de roep die er in zit:
Er is altijd een “Way Out”!!

Over de schrijver.
Arjan van Essen is schrijver en auteur.
Als hij weer docent is op het reformatorisch College de Driestar, maakt hij een theatervoorstelling over zijn tijd als gokverslaafde met de naam “Kop of Munt”.
De Driestar vindt dit niet kunnen en Arjan wordt op non actief gesteld en vervolgens ontslagen.
Hierdoor kreeg hij een nieuwe baan als locatiedirecteur op een Haagse basisschool.
Hij is altijd respectvol gebleven naar de reformatorische gezindte.

GEHEIME LOGBOEK VAN TOPNERD TYCHO, HET ORANJE, CORIEN / DEKKER, CEES
voorraad onbekend
€ 12,50
Het geheime logboek van topnerd Tycho.
Geschreven door Maarten van Kranenburg op 3 juli 2020

Het boek begint met een meteoriet die op het fietsenhok valt. Tycho's oom komt op school om van alles uit te leggen over de meteoriet en evolutie.Maar daarna komt Anna's moeder naar school, en die beweert dat de aarde niet miljarden jaren geleden gemaakt is, maar ongeveer 6000 jaar.Ook Christies vader en Rachids tante komen nog naar school, maar ze komen niet verder. Dan gaat de klas op werkweek, komen ze er dan achter?Het is een goed boek, ook voor volwassenen, evolutie en schepping staan hier lijnrecht tegenover elkaar.

Lampje[ e-boeke-boek ] Annet Schaap
direct downloaden
€ 8,99
Lampje
Geschreven door Maarten van Kranenburg op 19 juni 2020

Lampje is een soort sprookje, het kan niet echt gebeuren. Daarom is het boek zo leuk. Je leert er ook nog eens wat van. Ik kan dit boek iedereen aanraden.

Viktor Fanto, Judith
voorraad onbekend
€ 24,99
Viktor
Geschreven door Olga van Dongen op 17 juni 2020

In 1995 wil Geertje van den Berg via haar oma en opa de geschiedenis van de familie Fanto horen. Zij komen uit Wenen en zijn in de oorlog naar België gegaan om onder te duiken. Maar over de oorlog praten, gaat niet gemakkelijk.
Er loopt in dit boek nog een verhaallijn. Die speelt zich af in 1938 in Wenen met Viktor Rosenbaum in de hoofdrol. Deze Viktor heeft echt bestaan.
Zijn verhaal begint in 1914 als hij 6 jaar is. Hij is begaan met het lot van anderen. Zo komt Bubi, een weesjongen van de straat in hun welgestelde gezin. Als Viktor ouder wordt, studeren vindt hij maar niets, gaat hij graag met vrouwen om en heeft allerlei handeltjes. Dan begint in maart de Anschluss, de annexatie van Oostenrijk in Groot-Duitsland. Voor de Joden in Wenen wordt het moeilijk om hun levensstandaard vast te houden.
Viktor, met zijn hart op de goede plaats, gaat in de bres staan voor zijn familie en probeert hen te redden. Het wordt een dramatische tijd.
Geertje, de kleindochter van Viktor 's broer gaat op onderzoek uit en ontdekt waarom haar familie zwijgt over de oorlog. Ze wil weten wie Viktor is en waarom er niet over hem gesproken kan worden. Bovenal is ze op zoek naar haar eigen identiteit en duikt het Jodendom in. Zo verandert zij haar naam in Judith, want Geertje klinkt niet Joods. Ten slotte ontdekt ze het geheim van haar familie en hoe de geschiedenis een wending heeft genomen.

Hoe erg is racisme! En wat is er nodig om je wortels te verloochenen en te zwijgen.
Een schitterende debuutroman van Judith Fanto

Oer Oranje, Corien; Dekker, Cees; Brink, Gij
voorraad onbekend
€ 14,99
Oer
Geschreven door Olga van Dongen op 5 juni 2020

Koolstofatoom Pro vertelt wat hem overkomt vanaf het ontstaan van dé knal tot nu.
We reizen mee door miljarden jaren en zien hoe de prachtigste ontwerpen geschapen worden.
Het ontstaan van de kosmos, de sterren, de aarde en het ontstaan van levende cellen,
Het verval van de aarde en een nieuw ontwaken, waarna de mens komt.
Mooi hierin vind ik hoe God de grote Schepper wordt genoemd. De tegenstander of een engel wordt als een persoon gepresenteerd en doordoor bijna onherkenbaar.
Als de aarde er eenmaal is en de mensen gaan regeren dreigt alles uit de hand te lopen met de schepping. Dan ziet Pro hoe gek de Schepper met de mens is. De komst van Jezus en later van Adem om de mens te overtuigen van zijn liefde blijft je raken.
Interessant is hoe Pro met zijn vrienden een deel van de geschiedenis is zoals die in de Bijbel beschreven staat. Hij reist mee in een schapenvacht, een darm, een snaar of hout.
Ook wordt hij deel van de staf die Jezus gebruikte.
Door deze grappige en humoristische ingeving geschreven vanuit een atoom te schrijven kunnen we mee rijzen door de tijden heen. Tegelijkertijd komt er boeiende wetenschap langs.
Juist deze wetenschap nodigt je uit om er verder over te weten komen.
Bijzonder om dit boek te lezen.
Ik kom uit de christelijke traditie waar de Bijbel van kaft tot kaft de enige waarheid is. Wát een eyeopener dat de Schepper juist degene is die de oerknal bedacht heeft. Voor Hem is duizend jaar als een dag zegt de Bijbel.
Het driemanschap Corien Oranje, theoloog en auteur, Cees van de Brink hoogleraar theologie & wetenschap en Cees Dekker Nano bioloog en universiteitshoogleraar, heeft achter in het boek nog een trialoog geschreven die je zeker niet mag overslaan.
Een aanrader!
Tijdens het lezen moest ik denken of we wel doorhebben hoe almáchtig God is!

Enkele boeken van de schrijvers zijn:
Corien Oranje en Cees Dekker: Het geheime logboek van topnerd Tycho 2015 (aanrader voor debat tussen jong en oud over schepping en evolutie)

Cees Dekker: Geleerd en gelovig ( 20 verhalen over spanning tussen wetenschap en geloof).
Schitterend ongeluk of sporen van ontwerp ( over toeval en doelgerichtheid in de evolutie.

Gijsbert van den Brink en Cees Dekker: Omhoogkijken in platland ( hoe geloof en kennis niet zonder elkaar kunnen)

Gijsbert van den Brink: En de aarde bracht voort ( christenen helpen ontdekken of en hoe orthodox geloven en evolutie samen kunnen gaan).

Vergiffenis Schouten, Saskia
voorraad onbekend
€ 13,50
Spannende novelle
Geschreven door L.M. Meijer op 26 mei 2020

Een heel spannend boek met diepgang. Ik heb het in één adem uitgelezen

Wie omkijkt Cummins, Jeanine
voorraad onbekend
€ 23,99
Wie omkijkt
Geschreven door Olga van Dongen op 22 mei 2020

Debuutroman voor Nederland
Lydia, die zelf een boekwinkel heeft in Acapulco, ontmoet een man met de zelfde interesse in boeken en poëzie. Dat maakt haar werk extra leuk.
Ondertussen doet haar man als journalist onderzoek naar drugskartels en schrijft daar een stuk over in de krant.
Dat is in het Mexico van nu zeer gevaarlijk. Hij is dan ook altijd op zijn hoede.
Dit is een aangrijpend en spannend verhaal over de dreiging en de macht van drugskartels in Mexico
Lydia en haar zoontje Luca zijn de enige overlevenden van een afschuwelijke aanslag waarin haar hele familie vermoord wordt.
Ze vlucht met haar zoon, wanhopig, zonder papieren en reist samen met andere vluchtelingen richting Amerika, waar ze veilig zullen zijn.
De reis wordt minutieus verteld en je ervaart de angst om ontdekt te worden door iemand van het kartel. Ze komen op plekken waar je normaal gesproken nooit mee in aanraking komt. Waar een mens een gebruiksvoorwerp is en omdat deze vluchtelingen radeloos zijn, zijn ze een prooi om te misbruiken.
Onderweg is er ook de medemenselijkheid voor de vluchtelingen. Er zijn een paar tieners zich bij haar aansluiten en voor Luca is dat fijn. Hij is een bijzonder kind. Hij kent de kaart van Mexico uit zijn hoofd en onthoudt alles wat met cijfers te maken heeft. Rekenen is voor hem heel gemakkelijk.
Het boek lijkt aan de buitenkant een beetje vrouwelijk vanwege de omslag. Maar vergis je niet het is een thriller. De spanning blijft de hele tijd in het boek zitten.
Ik vind het een boek van deze tijd en een aanrader voor iedereen die vluchtelingen wil begrijpen.

Ongekend Runhaar, Jose
voorraad onbekend
€ 19,99
Ongekend
Geschreven door Olga van Dongen op 22 mei 2020

Het is in tegenstelling tot haar andere boek, hier ligt mijn hart, een roman van de tegenwoordige tijd.
Het is in de ik-vorm geschreven en valt volgens ons onder de psychologische romans.
Lara zit op de kunstacademie en werkt in de horeca. Het leven ziet er goed uit. Alleen een ding zit haar niet lekker: ze kent haar vader niet en zou hem graag ontmoeten Maar er zit zo'n sfeer van geheimzinnigheid om en waarschijnlijk lijkt ze zo sprekend op hem dat haar moeder en haar zus haar dat verbieden. Hij wordt buiten haar leven gehouden totdat haar moeder komt te overlijden. Op de begrafenis hoort ze over haar vader en tegen ieders wil gaat ze op onderzoek uit.
Wie is hij, waarom heeft hij hun verlaten, waar is hij?
Er ontrafelt zich een geheim en onderweg ontdekt ze de leugens die haar verteld werden. Haar leven komt op losse schroeven te staan omdat ze haar identiteit verliest en het gemis grote vormen aanneemt. Dit is ook een reden waardoor haar relaties stuklopen.
De zoektocht leidt haar over bergen en door dalen, zowel fysiek als emotioneel.
En dat is de vraag die opborrelt: Wie zijn wij, wie ben jij, wie ben ik.
Het is verrassend en fris geschreven.

voorraad onbekend
€ 16,95
Onvoorstelbaar vooruitzicht
Geschreven door Olga van Dongen op 15 mei 2020

Bijbelse studie over Israël en de eindtijd.
Dit boek gaat over de tekenen van de tijd. De schrijver legt ze ons uit en daarbij ook de wederkomst van Christus vanuit Bijbels perspectief.
De hoofdtoon is: Kies voor Christus om aan de gevolgen van de grote verdrukking te ontkomen.
Bovendien roept het met een duidelijke uitleg op, om je bijbel te lezen en vanuit het Oude en Nieuwe Testament de verbanden te begrijpen.
God zal het land en de natie herstellen. In het boek Daniël wordt in het tweede deel de profetie daarover uitgesproken. Vervolgens komt er een berekening over het aantal jaren hoelang alles duurde en klopt dat met wat er in Bijbels opzicht al gebeurd is.
De feesten in de Bijbel die het Joodse volk vierden gaan allemaal richting het Offerlam dat Christus is.
Zij zijn een schaduw van de werkelijkheid.
Het feest van de ongezuurde broden is dat bijvoorbeeld. Overal waar nog iets zuurdesem in huis aanwezig was moest dat verwijdert worden. Christus, het Brood des Levens heeft dat vervuld
De schrijver geeft in dit boek ook een duidelijke uitleg of wij nu de Sabbat of de zondag moeten vieren.
De Here Jezus werd op het feest van de eerstelingen opgewekt. Hij is de Eersteling en de zondag is daarom een dag van feest waarop we belijden dat we een geweldige hoop in Jezus Christus hebben.
Waarom koos God Israël uit om Zijn volk te worden?
Het is op het ogenblik een financiële en militaire macht geworden. Het land wordt steeds rijker maar God houdt de controle.
In alle hoofdstukken wordt benadrukt dat wij Gods ambassadeurs èn het zout op aarde zijn. Zout wordt gebruikt om bederf tegen te gaan.
Als christen ben je eigenlijk een illegale immigrant wij zijn namelijk op doorreis.
Er wordt uitleg gegeven over het duizendjarig vrederijk, de grote verdrukking en het openen van de boeken. De Bijbelgedeeltes helpen om alles te onderbouwen.
Ook kun je lezen hoe het met Israël zal gaan in het laatste van de dagen als de wereld in de laatste fases belandt.
Wat zal er gebeuren met de volken en waar dient dit allemaal voor? Dat zijn vragen waar de schrijver een antwoord op probeert te geven.
Op het einde van de tijden zal God de boeken openen en al onze bijzonderheden vermelden, de goede en de slechte.
De oproep die overal te lezen is in dit boek is:
Moedig elkaar aan om met anderen over God te praten zodat zij ook gaan verlangen naar een leven met Christus zodat ook hun naam opgetekend wordt.
Deze studie is makkelijk te lezen en de Bijbelgedeeltes zijn zeker aan te raden om erbij te gebruiken.

Girl Online[ e-boeke-boek ] Zoe Sugg
direct downloaden
€ 9,99
Girl Online -On Tour-Going Solo
Geschreven door Noah op 26 april 2020

Wauw het is een inspiratie boek. Je moet het gewoon lezen. Ik kon er niet mee ophouden