Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Rank Kampen Boekencafé

In het Rank Boekencafé krijg je goede inhoudelijke informatie over boeken voor christenen.
Via ons Boekencafé op facebook kunt u meepraten en uw mening geven over de geplaatste boeken. Elke maand staat er een boek en auteur centraal. Je maakt kans om dat boek te winnen. In het café gaan we graag met elkaar in gesprek.

42 recensies geschreven
pagina 1 van 5
Nooit meer wachten Maas, Sarah van der
voorraad onbekend
€ 21,99
Nooit meer wachten
Geschreven door Olga van Dongen op 28 december 2020

Debuutroman over de eerste wereldoorlog.
Gabriel is een jongen van 9 jaar tijdens de eerste wereldoorlog. Dit verhaal speelt zich af in 1918.
Zijn vader is naar het front en zijn moeder is hij kwijtgeraakt tijdens de vlucht Nu verblijft Gabriel tussen de puinhopen van de kapotgeschoten basiliek.
Toen hij 5 jaar was is hij een keer verdwaald in het koren. Zijn vader had toen gezegd dat als hij naar de heilige maagd op de toren zou kijken, hij altijd de weg naar huis zou vinden.
Dat hoopt hij nu ook voor zijn ouders, broers en zus. Daarom blijft hij in de buurt.
Berthe, de vriendin van Gabriels zus let een beetje op hem en zorgt voor eten. Zij worden “bondgenoten”.
Als Gabriel tussen de vijandelijke linies loopt te scharrelen vindt hij allerlei oorlogsbuit. Hij brengt de Duitsers allerlei spullen, zoals geweren en eten in blik. Daar krijgt hij dan wat voor.
De Engelsen brengt hij allerlei informatie. Bv. een tas met een brief waar allerlei coördinaten op stonden.
Ook heeft hij een hond op drie poten gevonden die hem overal volgt,
Tijdens een tocht door de loopgraven vindt hij een Engelsman, Ralph Lawrence die meer dood dan levend is. Hij kan hem niet direct naar de Engelsen brengen, maar verstopt hem achter in de Basiliek. Berthe en Gabriel verzorgen hem zo goed mogelijk.
Ze zwijgen tegen de Duitse majoor over de Engelsman
De schrijfstijl van dit verhaal is in het begin wennen. Dat komt vooral omdat er vanuit drie personen wordt geschreven; Gabriel, Ralph en de majoor.
Bovendien wordt tijdens het verhaal regelmatig een hoofdstuk gewijd aan wat ervoor gebeurde. Het maakt dat je aandachtig moet lezen om de draad van het verhaal vast te houden.
Het is een aangrijpend verhaal over de eerste wereldoorlog. De strijd, de totale vernietiging van het platte land, de loopgraven en de dorpelingen die telkens proberen om hun huis op te bouwen.
De geschiedenis is op deze manier mooi weergegeven.

Kaalvreter Siegmann, Machteld
voorraad onbekend
€ 21,99
Kaalvreter
Geschreven door Olga van Dongen op 28 december 2020

Psychologische roman.
Leie werd in 1942 als 3 jarig, joods meisje bij een gezin in Zanegeest gebracht om daar onder te duiken. Als ze komt, praat ze niet. Dat zal lang duren, want ze wacht op haar ouders die haar zullen ophalen. Dat wachten blijft haar leven lang een trauma. Het heeft bezit van haar genomen zonder dat ze het weet. Langzaam vergeet ze waarop ze wacht. Ze hoort dat ze Joodse ouders heeft en dat ze niet meer zullen terugkeren. Bij haar broer en de dieren op de boerderij voelt ze zich veilig. Ze ontmoet Dirk, gaat met hem mee en trouwt. Samen krijgen ze 2 zonen.
De pleegmoeder heeft ze na haar weglopen niet meer gezien, maar als die overlijdt, Leie is dan 35 jaar, gaat ze alleen naar de begrafenis. Daar ontkomt ze niet aan een vreselijke schok die haar zo traumatiseert dat ze niets meer kan. Ze zwijgt en wacht weer. Haar hele opgebouwde leventje stort in.
Dirk begrijpt en weet niet wat er gebeurd is en kan haar ook niet meer bereiken.
Anton, de oudste zoon van 15 jaar weet niet wat er met zijn moeder is en kan het ook niet vinden met zijn vader. Een puber die geen houvast meer heeft, alleen zijn muziek.
Meeus is 12 en heeft zijn moeder zo nodig, maar hoe kan hij haar bereiken? Wat heeft ze, waarom praat ze niet meer en waarom ligt ze de hele dag op bed?
Dit is een verhaal van een gezin dat nog steeds in de greep van de oorlog is door het psychische trauma van de moeder.
Door telkens vanuit een van de gezinsleden te schrijven en in hun gedachten mee te gaan, hoor en zie je de onmacht om elkaar te bereiken en het verleden te bespreken.
Het is als de kaalvreter; zelfs wat er al niet was, wordt nog weggevreten.
Dit is een bijzonder goed geschreven verhaal over de trauma's die de tweede wereld oorlog naliet.
Machteld Siegmann heeft met deze debuutroman de Publieksprijs 2020, plus de Bronzen uil, de Belgische literatuurprijs voor het beste Nederlandse debuut gewonnen.
En ik vind dat ze dat echt heeft verdiend.

voorraad onbekend
€ 9,25
Zitten wandelen en Standhouden van Watchman Nee
Geschreven door Jan Prins op 25 december 2020

Ik heb een aantal keer dit boekje voor beginnend gelovige, maar vooral voor mezelf gekocht. Het was ook een keer een cadeau geweest van een geliefde zuster in Christus. Dit boekje heeft me heel hard geraakt. Ik weet nu wat het is om te zitten wandelen en standhouden in alle facetten van leven. Ik hoef niets meer als alleen maar niets te doen en te zitten wandelen en stand te houden. De beste item in het boek is:"Laat het dan voor je vast staan dat je der Zonde dood bent". Ik ben dus dood en ik kan dus ook niet meer in de zonde leven en dus ook kan ik van Gods wege uit ook niet meer de zonde doen, want daar ben ik `te dood' voor. Die absolutisme die Watchman Nee daar aanbrengt heeft me heel erg met geestelijke beiden benen op de vloer gebeiteld. Voor iedereen, die nog wankelt en twijfelt; geef dat boekje en hij of zij is genezen.

voorraad onbekend
€ 20,-
De jongen, de mol, de vos en het paard.
Geschreven door Maarten van Kranenburg op 14 november 2020

Erg leuke tekeningen.
Wel een beetje onduidelijk lettertype, maar dat is wel leuk. Verder erg leuke personages.
Een aanrader als je "even" wilt lezen.

Vuurvogel Hoek, Jozef
voorraad onbekend
€ 18,95
Vuurvogel
Geschreven door Hennie Weijs op 23 oktober 2020

Wat is dit een spannend en meeslepend verhaal!

Een jonge vrouw wordt ernstig mishandeld. In plaats van zich zielig in een hoekje terug te trekken, neemt ze het heft in eigen hand .Zo komt ze uiteindelijk in een onmogelijke situatie terecht. Ze komt achter het geheim van een duistere organisatie.
Voortdurend speelt de vraag: wat zou jij doen in deze situatie?
Door verschillende wendingen blijft het verhaal spannend tot op de laatste bladzijde.
Het speelt zich af in Zwolle en omgeving, dat zorgt voor herkenbare plekken.
Zeker een aanrader!

voorraad onbekend
€ 21,99
De engelen van Elisabeth
Geschreven door Olga van Dongen op 21 oktober 2020

Dordrecht 1890
Elisabeth, een jonge vrouw en moeder wordt opgehaald omdat ze krankzinnig is verklaard. Maar is ze wel gek? Heeft ze een psychose of een postnatale depressie? Of is dat van verdriet vanwege het begraven van haar kindje? Er is geen zorg en geen medisch inzicht, alleen een inrichting waar ze niet meer uitkomt.
Haar leven als kind was een hel met een gewelddadige vader. Haar moeder was een lieve vrouw en een heel goede kantklosster. Elisabeth leert het vak van haar moeder en samen verdienden ze daarmee aardig wat totdat er iets vreselijks gebeurt en haar hele wereld instort.
Haar geloof geeft haar troost. Ze kan weliswaar niet lezen of schrijven, maar kent de Bijbelteksten uit haar hoofd.
Als ze wordt uitgehuwelijkt door haar vader aan Julius wordt haar leven een nog grotere vernedering.
En door de dood van haar dochtertjes beland ze in het gekkengesticht.
Het leven daar is mensonterend en al haar eigenwaarde raakt ze kwijt. Nog een verlangen heeft ze en dat is om haar zoontje nog een keer te zullen zien.
Wat hebben vrouwen een vreselijk leven gehad voor 1900.
Het gaat over onderdrukking die ook nu nog in veel landen speelt.
Het is niet mogelijk om dit boek met droge ogen te lezen. Els Florijn schrijft beeldend en meeslepend net als haar andere boeken die over geschiedenis vertellen in een bepaalde tijd.
Ik vond het práchtig!

Nooit meer wachten Maas, Sarah van der
voorraad onbekend
€ 21,99
Nooit meer wachten
Geschreven door Edith van Kranenburg op 9 oktober 2020

Een indrukwekkend verhaal dat zich afspeelt in Noord-Frankrijk in 1918.
De hoofdpersonen zijn een 9-jarig Frans jongetje, een Engelse soldaat en een Duitse majoor. Zij hebben alle 3 met verlies te maken, maar gaan daar heel verschillend mee om.

De schrijfster maakt mooie zinnen met prachtige beelden. Hoe zorgvuldiger en aandachtiger je leest, hoe meer je zult genieten.

Kaalvreter Siegmann, Machteld
voorraad onbekend
€ 21,99
De Kaalvreter
Geschreven door Edith van Kranenburg op 23 september 2020

In eerste instantie deed het boek me denken aan “Parnassia”, van Josha Zwaan. In beide boeken is de hoofdpersoon een klein Joods meisje dat in de tweede wereldoorlog wordt ondergebracht bij een christelijk gezin.
In beide verhalen blijkt een van de ouders de oorlog te hebben overleefd.
Beide hoofdpersonen krijgen op volwassen leeftijd grote psychische problemen.
Toch is de kaalvreter een heel ander verhaal geworden.

Als Leie in het pleeggezin is gekomen, begint voor haar het wachten, eerst op haar ouders, maar na verloop van tijd op iets of iemand anders. Het duurt een aantal hoofdstukken voor je als lezer begrijpt wat hier achter zit.
Het verhaal speelt zich grotendeels af in 1974 en wordt afwisselend verteld vanuit het perspectief van Leie, van haar man Dirk en van hun zonen, de 15- jarige Anton en de 11-jarige Meeus. Het wisselende perspectief geeft je als lezer een inkijkje in de grote impact van Leies depressie op het hele gezin. Ieder reageert op z'n eigen manier op de deprimerende situatie. Er wordt weinig met elkaar gepraat.
Gaandeweg worden dingen duidelijker b.v. over waarom Leie na de begrafenis van haar pleegmoeder in een depressie belandt.
Meermalen springt het verhaal terug in de tijd, naar 1942 en naar 1958.
Soms roept het grove taalgebruik vervreemding op, soms (bij Dirk) lijkt een vloek een verkapte vorm van bidden.

Het verhaal heeft een hoopvol einde, veel hoopvoller dan de titel doet vermoeden.

Het is een prachtig boek, vind ik en ik wil iedereen adviseren om het te lezen.
Maar deze aanbeveling is tegelijk een waarschuwing: als je begint in dit boek wil je blijven lezen tot je het uit hebt!

Op golven van hoop Dykes, Amanda
voorraad onbekend
€ 19,95
Op golven van hoop
Geschreven door Olga van Dongen op 5 september 2020

Dit boek gaat over de nasleep van de tweede wereldoorlog.

Roy en Robert zijn een eeneiige tweeling die in een dorpje bij de kust wonen.
Roy trouwt met Jenny waar ook Robert verliefd op was. Voor Robert was dit heel zwaar. Als Roy in 1944 wordt opgeroepen om het leger in te gaan wil Robert graag met Roy ruilen in verband met Jenny's zwangerschap.
2001 Ann Bliss, ooit als klein meisje opgevangen door haar oudoom Bob toen haar beide ouders uitgezonden waren, is door hem in zijn hart gesloten. Zij schrijft al jaren met Bob via advertenties totdat ze een alarmerende tekst leest waarin haar gevraagd wordt zo snel mogelijk naar Ansel by the Sea te komen.
Daar ontmoet ze oude vrienden van Bob en een zekere Jeremiah Fletcher die veel met haar oudoom optrok. Hij blijkt ook in het huis van haar oom te wonen als Ann daar aankomt.
Ann observeert mensen als een soort van combinatieslot, hun houding, lichaamstaal en de uitdrukkingen op hun gezicht. Elk brokje informatie vormt een tik op de cijferplaat.
Door de gesprekken met de vrienden komt ze langzaam maar zeker achter het levensverhaal van haar oom
In augustus 1945 komt Roy naar huis als er onderweg iets vreselijks gebeurt. Bob rouwt om zijn broer en schrijft vanuit dit grote verdriet een gedicht dat de hele wereld over gaat. Hij vraagt om een steen voor een geliefde die je mist. De respons is enorm. Regelmatig worden dozen met stenen naar het dorp gestuurd en Bob gaat met de stenen aan de slag tot de dag dat het niet meer gaat.
Dan gaat Ann op familie onderzoek uit samen met Jeremiah Fletcher terwijl Bob voor zijn leven vecht.

Ik vind het een bijzondere debuutroman. Goed en vloeiend geschreven hoewel alles wel tot in detail verteld wordt. Is dat om zo helemaal te snappen waar je je bevind in het verhaal en om een beeld in je hoofd te creëren over hoe en waar iets gebeurt? De ruige kust van Maine en het varen in de storm langs de kust is voelbaar door de schrijfstijl.
Dat beeld wordt dan versterkt door de getekende plattegrond die voor in staat.
Verleden en heden worden met elkaar afgewisseld waardoor je een meer totaalbeeld krijgt over een langere tijd.

Winterkinderen Bordes, Gilbert
voorraad onbekend
€ 12,50
Winterkinderen
Geschreven door Olga van Dongen op 4 september 2020

Oorlog 's roman die op waarheid berust

Het is in de winter van 1943 dat 2 verzetsstrijders en een gids 6 Franse kinderen door de Pyreneeën begeleiden. Wanneer ze op de plek komen waar ze zullen overnachten, worden ze overvallen door SS'ers. De twee mannen en de vrouw worden vermoord en ook de gevaarlijke hangbrug, die naar de vrijheid leidt wordt opgeblazen.
De kinderen, twee kleintjes en 4 tieners zitten in de val en zullen snel doodgaan volgens de Duitsers.
De kinderen zelf denken dat er snel hulp zal komen, maar als dat niet zo is proberen ze te overleven in een grot.
Onder vreselijke omstandigheden moeten ze, zo jong als ze zijn, keuzes maken.
Hoe overleven ze enorme honger, gevaar van wolven, vreselijke kou en de angst nooit gevonden te worden?
Ze moedigen elkaar aan om te blijven hopen op redding en zich daar op te focussen.
Ondertussen zoeken ze in andere smokkelaars hutten naar bruikbare spullen, eten en brandstof
en munitie.
Deze nachtmerrie duurt 53 dagen en wat doet dat met de kinderen als ze zo lang bij elkaar zijn.
Geloof, hoop en liefde komen mooi uit de verf in dit boek.
Wat mooi om te lezen hoe de kennis van thuis zo goed als kan gebruikt wordt in deze benarde situatie.
Maar niets gaat vanzelf. Er is verdriet, enorme angst, rouw en schuldgevoel.
Ik vind het bijzonder goed geschreven en kon niet eerder stoppen dan dat ik het helemaal uit had.
De emoties vanaf de eerste tot en met de laatste bladzijde zijn daar mede debet aan.