Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Rank Kampen Boekencafé

In het Rank Boekencafé krijg je goede inhoudelijke informatie over boeken voor christenen.
Via ons Boekencafé op facebook kunt u meepraten en uw mening geven over de geplaatste boeken. Elke maand staat er een boek en auteur centraal. Je maakt kans om dat boek te winnen. In het café gaan we graag met elkaar in gesprek.

47 recensies geschreven
pagina 1 van 5
voorraad onbekend
€ 23,99
Het strand van de verloren schatten
Geschreven door Karina van der Wal op 26 mei 2021

Laura Callaway is een jonge vrouw die woont in het Engelse kustplaatsje Cornwall bij haar oom Matthew en mevrouw Bray. Laura werd op 12-jarige leeftijd wees en oom Matthew trad als voogd op. Het is geen echte familie van haar en zo wordt ze ook behandeld. Ze voelt zich vaak eenzaam. Dagelijks loopt ze langs de stranden en kust van Cornwall op zoek naar kostbare spullen die zijn aangespoeld na schipbreuken. Ze verzamelt ze en probeert familie van de rechtmatige eigenaar op te sporen.

Op een gegeven moment lijdt een koopvaardijschip schipbreuk voor de kust. Behalve spullen, spoelt er ook een gewond bemanningslid aan op het strand. Laura neemt hem mee naar huis om voor hem te zorgen. Maar is Alexander wel wie hij zegt dat hij is? Langzaamaan ontrafelt ze de achtergrond van Alexander, maar of ze daar nu blij van wordt? Toch stijgt de aantrekkingskracht tussen hen. Op een dag wordt Laura voor een moeilijke keuze gesteld. Welk besluit zal ze nemen?

De opbouw
In het eerste hoofdstuk maak je kennis met veel verschillende personages die dan nog lastig uit elkaar te houden zijn. Maar al snel vind je de rode draad van het verhaal en leest het boek makkelijk weg. Laura als zorgzame jonge vrouw strijdt tegen haar gevoelens. Eenzaamheid, troost en verdriet zijn kenmerkend voor hoe ze zich voelt. De spanning van het verhaal zit hem echter in Alexander. Vanaf het moment dat Alexander wordt gevonden, weet je dat hij iets verbergt. Maar wat?

Persoonlijk vond ik het een erg mooi boek. Het is pakkend vanaf het begin en ook de personages waren realistisch en kwamen echt tot leven. De gebeurtenissen worden krachtig beschreven waardoor het voelt alsof je erbij bent.

Kortom
Het strand van de verloren schatten geschreven door Julie Klassen is gemakkelijk te lezen en neemt je mee terug naar het jaar 1800. Het verdriet en het gevoel van eenzaamheid wat Laura met zich meedraagt, komt sterkt naar voren. Als lezer voel je echt met haar mee. Je wordt meegenomen in de weloverwogen keuzes die ze maakt en van haar dapperheid kunnen we vandaag de dag nog veel leren. Het boek is een absolute aanrader. Ik geef het dan ook vier sterren en raad het anderen aan om ook te lezen!

NKJV - Compact Reference Bible Teal - Soft leatherlook
voorraad onbekend
€ 21,95
Nkjv compact reference bijbel teal
Geschreven door Wienike de Weerd op 30 april 2021

Super netjes verzonden en ook snel! Bedankt dat jullie deze prachtige bijbel zo netjes hebben verstuurd! De bijbel is in het echt nog mooier van kleur en dikker!

Papieren paradijs Medema, Marlies
voorraad onbekend
€ 21,99
Papieren paradijs
Geschreven door Olga van Dongen op 2 april 2021

Dit verhaal, het papieren paradijs, vertelt het verhaal van Anna Pannekoek. Ze komt uit een welgestelde familie. Ze trouwt met Arend Brandhof die predikant in Elst wordt.
Op een gegeven moment, als Arend geen nieuw beroep krijgt, bedenkt hij met nog twee mensen een plan om naar Suriname te verhuizen om daar met een groep arme boeren een kolonie te stichten.
Als Anna nog jong is, gebeuren er een paar moeilijke dingen in haar leven. Ze verliest een broer en een zusje en heeft door een ongeluk grote angst voor water en varen gekregen. Bovendien heeft ze een longziekte opgelopen.
Haar ouders huwelijken haar uit aan Arend Brandhof, met het idee dat het een goed besluit is. Ze heeft het daar niet gemakkelijk mee, zeker omdat het vriendje dat ze daarvoor had, veel aardiger was. Maar die jongen was arm. Het is een verstandshuwelijk zoals het toen vaker voorkwam in de hogere klasse. Hierdoor is de relatie tussen Anna en haar ouders nooit meer helemaal goed gekomen. En Arend is een harde en jaloerse man. Anna probeert er toch wat van te maken. Bovendien krijgen ze 8 kinderen waar ze heel goed voor is.
Arend wil weg uit Nederland en maakt samen met zijn vriend Dirk de boeren in Elst klaar om mee te gaan naar Suriname.
Anna denkt eerst dat het wel over zal gaan maar ondanks haar slechte gezondheid vertrekken ze toch.
Deze volksverhuizing wordt een hachelijk avontuur. Er is veel ziekte aan boord en als ze in Suriname aankomen, blijkt er niets van de beloftes te kloppen.
Een prachtig en aangrijpend verhaal dat waargebeurd is over Anna Pannekoek.
Ook het stuk geschiedenis in de 19e eeuw, heeft Margriet Medema bijzonder goed verwoord.

Het boek leest als een trein en ik zou zeggen mooi om te lezen met de paasdagen of schenk het iemand cadeau.

Pastorale Enter, Stephan
voorraad onbekend
€ 22,50
Pastorale
Geschreven door Olga van Dongen op 12 maart 2021

Deze roman van Stephan Enter, Pastorale, speelt zich af in de zomer van de jaren tachtig.
Oscar en Louise wonen met hun ouders op een vervallen landgoed in het dorp Brevendal.
De moeder is strenggelovig en de vader, een zonderling, leeft teruggetrokken en vult het huis met kranten en boeken. Als hij zich goed voelt speelt hij piano.
In het dorp is ook een Molukse gemeenschap. Vanuit het dorp hebben de mensen geen contact met hen. Op een dag wordt Oscar uitgekozen om huiswerk naar zijn klasgenoot brengen. Niemand in de klas wil, iedereen heeft namelijk wel een mening over de Molukkers. Jonkie rookt en drinkt, heeft dreadlocks en is behoorlijk stoer.
Als Oscar bij de familie wordt uitgenodigd om op een avond te komen eten ziet hij hun gewoontes en manieren van dichtbij.
Louise komt van de universiteit terug naar huis. Ze heeft een minnaar waar ze mee gestopt is en omdat ze helemaal blut is lijkt het haar het beste om maar naar huis te gaan.
In het strenggelovige milieu met een moeder die er een sport van maakt om zo goedkoop mogelijk rond te komen, voelt Louise zich niet thuis. Op haar elfde heeft ze het geloof vaarwel gezegd en daardoor is er een voortdurend conflict met haar moeder.
Als ze een keer met haar moeder naar de kerk gaat, komen de herinneringen van vroeger terug en voelt ze zich even klein. Ze ziet de vrouwen met hun permanentjes en de jongeren vind ze braaf en niet al te snugger. In haar herinnering was er geen hoop, geen fantasie en geen spanning.
Ze gaat ook een kindernevendienst op zich nemen wat behoorlijk gevolgen heeft.
In het boek zitten wel leuke gedeeltes, maar het gaat veel over afstand van het gelovige denken en hoe dat in een gezin kan gaan.

Stephan Enter komt zelf uit een reformatorisch gezin en daardoor is hij bekent met deze leefregels.
Zijn schrijfstijl is vol mooie beelden en overpeinzingen, ik noem het bloemrijk. Bijvoorbeeld als hij zegt dat Louise in de zijbeuk van haar geheugen altijd de rituelen in de kerk, de geur van permanent en pepermunt, zouden blijven houden. Hij houdt ervan om lange zinnen te maken.
Toch had ik meer van verwacht van dit boek, omdat Grip( 2011) en Compassie (2015) allebei genomineerd waren.

Flirt Heg, Lisette van de
voorraad onbekend
€ 19,99
Flirt
Geschreven door Olga van Dongen op 27 februari 2021

Laura en Johan hebben een goed huwelijk zo lijkt het.Maar als op een gegeven moment hun zoon op kamers gaat en haar moeder plotseling overlijdt, wordt Laura ineens geconfronteerd met een leeg huis en geen bezoekjes meer aan haar moeder.
Johan helpt haar na de begrafenis met het opruimen van het huis en er is een bekende die wel de hond van haar moeder wil hebben.
Het huis voelt leeg en Johan is druk met zijn rijschool en de kerk. Er is geen gezelligheid samen.
Laura appt met de nieuwe eigenaar van hond Tobias. Ze wordt uitgenodigd om te komen kijken.
Jean Paul is gescheiden en woont samen met zijn dochter. Laura is in rouw en voelt zich enorm eenzaam. Ze appt regelmatig met Jean Paul. Terwijl haar man niets merkt en denkt dat het al wel weer wat beter met haar gaat, ontvouwt zich tussen Laura en Jean Paul een flirt die liefde wordt. Ze drinken samen thee en koffie, wandelen en genieten van het mountainbiken. Laura voelt zich gezien, hij kijkt haar echt aan, zegt dat hij haar mooi vindt. Hij geeft haar de volle aandacht. De gevolgen blijven niet uit.
Vriendin Dineke weet wat er gaande is en is er niet blij mee, maar Laura gaat niet stoppen. Ze is gelukkig en Johan, die altijd weg is hoeft het niet te weten. Totdat hij wel ontdekt wat er aan de hand is.
De wereld van Laura en Johan stort in. Hoe nu verder? Het wordt een lange en moeizame weg. Want hoe raak je de woede kwijt en waar ging er iets mis? Kún je wel terug? Wíl je wel terug? Is het een onomkeerbare weg?
De flashbacks geven je inzicht in het verleden van Laura en begrip voor haar, omdat Johan niet alles van haar weet. Door de perspectiefwisselingen denk je met Johan en ook met Laura mee.
De schrijfstijl is pakkend en goed bedacht hoe je appjes en social-media in een boek verwerkt. De spanning loopt langzaam op, maar het hangt wel duidelijk in de lucht dat deze flirt niet zo vrijblijvend kan zijn.
Dit boek gaat dus over overspel. Hoe het begon en wat de gevolgen ervan zijn.
Het lijkt mij een aanrader dat je dit boek leest als je getrouwd bent, hoe lang of kort dat ook is. Hoe gemakkelijk kun je in een sleur raken en denken dat je alles wel van je partner weet.
Ook een mooi boek voor de Marriage Course.

Nooit meer wachten Maas, Sarah van der
voorraad onbekend
€ 21,99
Nooit meer wachten
Geschreven door Olga van Dongen op 28 december 2020

Debuutroman over de eerste wereldoorlog.
Gabriel is een jongen van 9 jaar tijdens de eerste wereldoorlog. Dit verhaal speelt zich af in 1918.
Zijn vader is naar het front en zijn moeder is hij kwijtgeraakt tijdens de vlucht Nu verblijft Gabriel tussen de puinhopen van de kapotgeschoten basiliek.
Toen hij 5 jaar was is hij een keer verdwaald in het koren. Zijn vader had toen gezegd dat als hij naar de heilige maagd op de toren zou kijken, hij altijd de weg naar huis zou vinden.
Dat hoopt hij nu ook voor zijn ouders, broers en zus. Daarom blijft hij in de buurt.
Berthe, de vriendin van Gabriels zus let een beetje op hem en zorgt voor eten. Zij worden “bondgenoten”.
Als Gabriel tussen de vijandelijke linies loopt te scharrelen vindt hij allerlei oorlogsbuit. Hij brengt de Duitsers allerlei spullen, zoals geweren en eten in blik. Daar krijgt hij dan wat voor.
De Engelsen brengt hij allerlei informatie. Bv. een tas met een brief waar allerlei coördinaten op stonden.
Ook heeft hij een hond op drie poten gevonden die hem overal volgt,
Tijdens een tocht door de loopgraven vindt hij een Engelsman, Ralph Lawrence die meer dood dan levend is. Hij kan hem niet direct naar de Engelsen brengen, maar verstopt hem achter in de Basiliek. Berthe en Gabriel verzorgen hem zo goed mogelijk.
Ze zwijgen tegen de Duitse majoor over de Engelsman
De schrijfstijl van dit verhaal is in het begin wennen. Dat komt vooral omdat er vanuit drie personen wordt geschreven; Gabriel, Ralph en de majoor.
Bovendien wordt tijdens het verhaal regelmatig een hoofdstuk gewijd aan wat ervoor gebeurde. Het maakt dat je aandachtig moet lezen om de draad van het verhaal vast te houden.
Het is een aangrijpend verhaal over de eerste wereldoorlog. De strijd, de totale vernietiging van het platte land, de loopgraven en de dorpelingen die telkens proberen om hun huis op te bouwen.
De geschiedenis is op deze manier mooi weergegeven.

Kaalvreter Siegmann, Machteld
voorraad onbekend
€ 21,99
Kaalvreter
Geschreven door Olga van Dongen op 28 december 2020

Psychologische roman.
Leie werd in 1942 als 3 jarig, joods meisje bij een gezin in Zanegeest gebracht om daar onder te duiken. Als ze komt, praat ze niet. Dat zal lang duren, want ze wacht op haar ouders die haar zullen ophalen. Dat wachten blijft haar leven lang een trauma. Het heeft bezit van haar genomen zonder dat ze het weet. Langzaam vergeet ze waarop ze wacht. Ze hoort dat ze Joodse ouders heeft en dat ze niet meer zullen terugkeren. Bij haar broer en de dieren op de boerderij voelt ze zich veilig. Ze ontmoet Dirk, gaat met hem mee en trouwt. Samen krijgen ze 2 zonen.
De pleegmoeder heeft ze na haar weglopen niet meer gezien, maar als die overlijdt, Leie is dan 35 jaar, gaat ze alleen naar de begrafenis. Daar ontkomt ze niet aan een vreselijke schok die haar zo traumatiseert dat ze niets meer kan. Ze zwijgt en wacht weer. Haar hele opgebouwde leventje stort in.
Dirk begrijpt en weet niet wat er gebeurd is en kan haar ook niet meer bereiken.
Anton, de oudste zoon van 15 jaar weet niet wat er met zijn moeder is en kan het ook niet vinden met zijn vader. Een puber die geen houvast meer heeft, alleen zijn muziek.
Meeus is 12 en heeft zijn moeder zo nodig, maar hoe kan hij haar bereiken? Wat heeft ze, waarom praat ze niet meer en waarom ligt ze de hele dag op bed?
Dit is een verhaal van een gezin dat nog steeds in de greep van de oorlog is door het psychische trauma van de moeder.
Door telkens vanuit een van de gezinsleden te schrijven en in hun gedachten mee te gaan, hoor en zie je de onmacht om elkaar te bereiken en het verleden te bespreken.
Het is als de kaalvreter; zelfs wat er al niet was, wordt nog weggevreten.
Dit is een bijzonder goed geschreven verhaal over de trauma's die de tweede wereld oorlog naliet.
Machteld Siegmann heeft met deze debuutroman de Publieksprijs 2020, plus de Bronzen uil, de Belgische literatuurprijs voor het beste Nederlandse debuut gewonnen.
En ik vind dat ze dat echt heeft verdiend.

voorraad onbekend
€ 9,25
Zitten wandelen en Standhouden van Watchman Nee
Geschreven door Jan Prins op 25 december 2020

Ik heb een aantal keer dit boekje voor beginnend gelovige, maar vooral voor mezelf gekocht. Het was ook een keer een cadeau geweest van een geliefde zuster in Christus. Dit boekje heeft me heel hard geraakt. Ik weet nu wat het is om te zitten wandelen en standhouden in alle facetten van leven. Ik hoef niets meer als alleen maar niets te doen en te zitten wandelen en stand te houden. De beste item in het boek is:"Laat het dan voor je vast staan dat je der Zonde dood bent". Ik ben dus dood en ik kan dus ook niet meer in de zonde leven en dus ook kan ik van Gods wege uit ook niet meer de zonde doen, want daar ben ik `te dood' voor. Die absolutisme die Watchman Nee daar aanbrengt heeft me heel erg met geestelijke beiden benen op de vloer gebeiteld. Voor iedereen, die nog wankelt en twijfelt; geef dat boekje en hij of zij is genezen.

voorraad onbekend
€ 20,-
De jongen, de mol, de vos en het paard.
Geschreven door Maarten van Kranenburg op 14 november 2020

Erg leuke tekeningen.
Wel een beetje onduidelijk lettertype, maar dat is wel leuk. Verder erg leuke personages.
Een aanrader als je "even" wilt lezen.

Vuurvogel Hoek, Jozef
voorraad onbekend
€ 18,95
Vuurvogel
Geschreven door Hennie Weijs op 23 oktober 2020

Wat is dit een spannend en meeslepend verhaal!

Een jonge vrouw wordt ernstig mishandeld. In plaats van zich zielig in een hoekje terug te trekken, neemt ze het heft in eigen hand .Zo komt ze uiteindelijk in een onmogelijke situatie terecht. Ze komt achter het geheim van een duistere organisatie.
Voortdurend speelt de vraag: wat zou jij doen in deze situatie?
Door verschillende wendingen blijft het verhaal spannend tot op de laatste bladzijde.
Het speelt zich af in Zwolle en omgeving, dat zorgt voor herkenbare plekken.
Zeker een aanrader!