Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Rank Kampen Boekencafé

In het Rank Boekencafé krijg je goede inhoudelijke informatie over boeken voor christenen.
Via ons Boekencafé op facebook kunt u meepraten en uw mening geven over de geplaatste boeken. Elke maand staat er een boek en auteur centraal. Je maakt kans om dat boek te winnen. In het café gaan we graag met elkaar in gesprek.

59 recensies geschreven
pagina 1 van 6
Zondagmorgen Otten, Willem Jan
voorraad onbekend
€ 25,99
Zondagmorgen
Geschreven door Bram Beute op 8 april 2022

'De mensenzoon leeft bij de gratie van de noorderzon... Hoezeer zijn corebusiness ook verdwijnen is, hij blijft verrijzen' (44-45). Wie na zulke zinnen dit boek niet verontwaardigd of gefrustreerd weglegt, maar erop wil kauwen, kan hierin veel ontdekken. Juist in het missen van God kan het geloof opbloeien. Er is niets vanzelfsprekends aan het christelijk geloof, het is een mysterie en de dichter Otten zoekt naar woorden 'die verwijzen naar iets wat meer bestaat dan wat je aan kunt wijzen,' Een boek om in een jaar te lezen, elke zondag of feestdag een stukje

De gewonde God Wells, Samuel
voorraad onbekend
€ 20,-
De gewonde God
Geschreven door Kees Haak op 18 maart 2022

Wie een verrassend, aansprekend en tot nadenken prikkelend boek wil lezen in de veertigdagentijd, maar ook in de tijd daarna kan volop genieten van dit nieuwe boek van Samuel Wells. Het biedt op veel punten een alternatieve, en soms dwarse visie op de achtergrond en betekenis van het lijden van Jezus. Juist ook de verhalende stijl, verzorgd met pakkende voorbeelden en vergelijkingen, zorgt ervoor dat je het boek niet makkelijk weglegt, behalve dan om telkens even te pauzeren voor verder door te denken over de diepgang van het lijden.
De rode draad van Wells' verhaal is dat God in Jezus niet zozeer voor ons is, zoals in het plaatsvervangend offer ter verzoening van onze zonden, maar vooral dat Hij bij, met ons is. Hij is de God-met-ons, wat het hem ook kost. Het kruis is niet zomaar een later bedachte bijkomstigheid in de geschiedenis van de wereld, maar het is in het hart van God, als bewijs van zijn eeuwige, vasthoudende liefde voor de wereld en de mensheid.
In 20 korte hoofdstukken bekijkt Wells aspecten van lijden in Oud en Nieuw Testament vanuit een duidelijk pastoraal en menselijk perspectief waarmee ander licht valt op bekende passages, waarmee lijden en kruis begrepen worden vanuit Gods onvoorstelbare liefde. God wil kost wat het kost deze wereld redden en blijven liefhebben. Onvoorstelbaar hoe ver hij daarin gaat. Zo worden in Noach, Abraham, de offerdienst, het verbond, Ester al in het Oude Testament verwijzingen naar het kruis.
Via reflectie op de brieven in het Nieuwe Testament straalt er ander, een vaak ongedacht licht op bekende onderwerpen als vergeving, gehoorzaamheid, verzoening als blijk van Gods bijna hardnekkig volhouden in liefde. Heel bijzonder is toch vooral de herlezing van de gebeurtenissen aan het kruis. God daalt in Jezus af tot het allerlaagste niveau van lijden, maar laat zich door niets tegenhouden de aller-, allerminste dienaar te zijn, zelfs als dat, om het in Wells' woorden te zeggen, zichzelf kost. Gods liefde om 'bij ons' te zijn kost God...
Wie een boek verwacht hoe het kruis ons van zonde en schuld verlost, en hoe God daarin recht doet ook aan zijn heiligheid en godheid kan zich gemakkelijk teleurgesteld voelen. Er valt genoeg aan te merken op het vaak eenzijdig en selectief bijbelgebruik en toch wel beperkt ménselijk, sociaal, pastoraal en psychologisch perspectief, met de vraag of via de rode draad van het 'met-ons-zijn' God geen belang meer heeft bij het 'voor-ons-zijn' in Jezus. Maar juist wie zoekt naar intense warmte, liefde en geborgenheid in een gebroken en angstig bestaan kan volop troost en bemoediging vinden in veel treffende passages over het lijden van de door God gezonden mens Jezus.

Wereldspionnen Ponti, James
voorraad onbekend
€ 16,99
Wereldspionnen
Geschreven door Maarten van Kranenburg op 9 februari 2022

Sara is een 12-jarig meisje dat een speciaal talent heeft, namelijk hacken. Zij woont in de VS. Dan komt er een man genaamd Moeder naar haar woonplaats, en neemt haar mee naar Schotland. Daar zal zij samen met nog 4 andere jongeren, die ook een speciaal talent hebben (ze zijn ongeveer even oud als Sara),opgeleid worden tot spion, om slechteriken de wereld uit te sturen. In dit boek staan ze tegenover "Le fantôme" (het spook). Zal deze eerste missie in Parijs slagen? Ik vind het een erg goed boek, er zit spanning in en je kunt niet stoppen met lezen. Ook leer je wat over vriendschap. Een aanrader dus!

Moderne profeten Ekris, kees van
voorraad onbekend
€ 24,99
Moderne profeten
Geschreven door Kees Haak op 1 februari 2022

Een bijzonder fraai en artistiek uitgegeven boek met unieke illustraties. Om drie redenen een aanrader, én voor eigen gebruik, én om eens een vorstelijk cadeau aan iemand te gunnen. Ten eerste, profeten – dat zijn geen brave, vrome mannetjes of vrouwtjes die wat vriendelijk over de bol aaien en romantische vergezichten voor ogen toveren. Nee, het zijn dwarse, kritische, soms narrige, hardnekkige tegensprekers – om in allerlei variaties op te komen voor waarheid, gerechtigheid, ontferming. Tegen de klippen van tegenspraak en lijden op – trouw aan hun roeping, ook als de dood er op volgt. Ze komen niet alleen in de bijbel voor, maar ook in de recente en huidige geschiedenis. Vaak is hun naam al min of meer bekend, maar nu uitgetekend in volle kracht van hun bijdrage, volharding en moed. Ja zeker, je raakt beschaamd en het maakt je klein dat jij en ik niet zulke helden zijn. Tegelijk, het bemoedigt en inspireert juist omdat ook deze profeten zichzelf ook geen helden vonden – maar niets anders konden dan hun roeping volgen.
Ten tweede, omdat het boek, mee door het afdrukken van diverse QR-codes, toegang geeft tot directe, levende bronnen. Je hóórt nu bijvoorbeeld King met zijn rede 'I have a dream' – en je siddert van de spirituele spanning die in de lucht hing. Of de diverse pastorale, smekende, tegelijk humoristische maar scherpe toespraken van Desmond Tutu om waarheid en verzoening recht te doen, harmonie te stichten. Te kust en te keur.
Tot slot, een overzicht en inzicht in de literatuur die elk van deze moderne profeten inspireerden tot hun onophoudelijke bijdrage voor wereldvrede en geluk voor de mensheid. En, wat staat nu bij al die acht bovenaan die literatuurlijst...? Juist! Dat ene boek dat jou en mij elke dag opnieuw aanzet om in jouw context te doen wat hen bewoog. Achter Jezus aan ben je dan in goed gezelschap.

Waar hoor ik thuis? Santen, Femmie van
voorraad onbekend
€ 15,99
Goed kinderboek voor de bovenbouw
Geschreven door S. Pencio op 30 januari 2022

Heel leuk verhaal over een geadopteerd meisje dat op zoek gaat naar haar roots. Mooi en invoelend geschreven verhaal dat ook nog de nodige spanning kent, geloofwaardige karakters waar kinderen van die leeftijd zich zeker in zullen herkennen. Ook dit boek werd genomineerd voor Het Hoogste Woord.

Avé Alkema, Elise
voorraad onbekend
€ 20,-
Recensie Avé
Geschreven door Karina van der Wal op 8 december 2021

Het boek Avé is de debuutroman van Elise Alkema. Een ontroerend verhaal dat gaat over Avé die op zoek gaat naar haar vader in IJsland nadat haar moeder is overleden. Daarnaast gaat ze in het boek ook op zoek naar haar eigen identiteit.Toen Avé klein was, verliet haar vader haar en haar moeder. Ze heeft nog enkele herinneringen aan hem, maar wil hem opzoeken omdat ze graag antwoorden wil krijgen. Waarom heb je als vader nooit meer naar mij omgekeken? Beteken ik dan helemaal niets voor je? Ben je mij vergeten? Avé wil haar vader graag leren kennen, maar loopt daarin tegen een aantal dingen aan. Haar zoektocht start op het eiland Grimsey in IJsland. Gedurende het boek leert ze verschillende mensen kennen die haar helpen met de zoektocht naar haar vader, maar ook met de zoektocht naar haarzelf. KwetsbaarheidAvé stelt zich kwetsbaar op en gaat haar diepste verlangen achterna. Het boek start vrij heftig en kan voor sommige mensen best confronterend zijn, denk ik. Door persoonlijke ervaringen had ik moeite om in te komen, maar toen ik daar eenmaal doorheen kon lezen, begon het boek mij te boeien. Je bent erg benieuwd naar de zoektocht van Avé en naar de antwoorden die ze gaat vinden. Haar eenzaamheid komt in het boek naar voren en je krijgt oprecht medelijden met haar. De zoektocht kent een aantal verassende wendingen. De keuzes van de schrijfster zijn anders dan je wellicht verwacht of hoopt. Je hoopt dat sommige gebeurtenissen anders aflopen. KortomHet boek was zeker boeiend is om te lezen. Ook omdat je je goed kunt inbeelden waar het verhaal zich afspeelt. In wat voor omgeving het plaatsvindt. Het verhaal gaat over eenzaamheid, kwetsbaarheid en het vinden van antwoorden. De keuzes van de schrijfster zijn ietwat onverwacht en zelf vond ik het jammer dat bepaalde keuzes op die manier waren gemaakt. Als je begint met lezen, wil je uitlezen tot het einde. Het boek had naar mijn mening nog iets sterker gemogen. Daarom waardeer ik het met 3 sterren.

Van binnen is alles stuk Hammelburg, Simon
voorraad onbekend
€ 17,95
Een groots boek.
Geschreven door Meta Wolters op 30 november 2021

Bevrijdend scherp (geen detail ontgaat hem) beschrijft Simon Hammelburg de psychische en fysieke beschadigingen van niet te bevatten onmenselijkheden. Hoe schier onbegrijpelijke gebeurtenissen tijdens en na de Sjoa snoeihard van invloed zijn op de overlevenden, de generaties erna en de toekomst. De wijze waarop dit wordt beschreven dwingt respect af. Nooit, in mijn beleving, is deze materie zo helder en soms zelfs humorvol, met liefde bij mij aangekomen. Ik herkende mijzelf en anderen, voel mij erkend, begrepen en getroost. Alsof het voor mij geschreven is. Kan dat alleen in boekvorm? Het onzegbare zeggen? Hoeveel studie, luisteren, begrip en tijd (decennia) heeft het de auteur gekost om menig taboe te doorbreken, een krachtig document op te tekenen waardoor de lezer uit zijn isolement wordt gehaald. Dit is een geschiedkundige roman die op onze middelbare scholen thuishoort. Kernachtig en prettig leesbaar. Wat is er gebeurd en wat zijn de gevolgen? En, niet alleen in het onderwijs. Dit boek is een 'must read' voor iedereen. Een historisch, psychologisch geschiedenisboek dat de lezer voelbaar liefheeft. Het is een boek om lief te hebben, te koesteren. Eenzaamheid, onmenselijk verdriet worden eindelijk benoemd uit het isolement gehaald. Een doorbroken, oorverdovende stilte over verschrikkingen die nooit plaats hadden mogen vinden en zo moeilijk zijn te benoemen. Te erg voor woorden? Toch niet. Getuige dit boek.

Het beloofde land Musser, Elizabeth
voorraad onbekend
€ 23,99
Recensie: Het beloofde land
Geschreven door Karina van der Wal op 22 oktober 2021

Stel je eens voor: je man gaat bij je weg, degene met wie je gaat trouwen, is niet degene op wie je heimelijk verliefd bent en trauma's uit het verleden spelen je parten in de hedendaagse realiteit. Zomaar een samenvatting van de drie hoofdpersonen uit het boek 'Het beloofde land' van Elizabeth Musser. Abbie, Caroline en Rasha zijn de drie vrouwen waar het om draait in dit boek. Allemaal hebben ze hun eigen redenen om de beroemde pelgrimsroute Camino de Santiago te lopen. Ze ontmoeten elkaar, delen hun verhaal en scheppen vriendschappen voor het leven.

Als echte reiziger is dit echt een boek voor mij. Je backpack inpakken en op avontuur gaan, is een van de dingen die ik het liefste doe. Hoe zo'n wandelreis je leven kan veranderen, kan ik me goed voorstellen. De gezelligheid, het avontuur en de tijd om tot jezelf te komen. Ik denk dat iedereen zo'n reis eens nodig heeft in zijn leven. Dat blijkt ook uit dit mooie boek van Elizabeth Musser. Alle drie de vrouwen hebben hun persoonlijke problemen en weten niet hoe ze verder moeten met hun leven.

De waarheid
Het onder ogen zien van de waarheid. Daar krijgen alle drie de vrouwen mee te maken. Zelfreflectie, zelfmedelijden en trauma zijn toch wel de drie kernwoorden waar het om draait in dit boek. Abbie kan haar gezin maar niet loslaten en heeft zo'n controledwang, dat ze de vrijheid voor iedereen belemmert, inclusief voor haarzelf. Caroline is een journaliste die onderzoek doet naar de Camino de Santiago, maar zelf een aantal jaar geleden haar beste vriendin is kwijtgeraakt en diens moeder heeft zien sterven. Rasha is een Iraanse vluchteling die zelf ook vluchtelingen helpt, maar daardoor haar eigen trauma niet goed verwerkt. Alle drie hun eigen heftige verhaal, wat samenkomt in dit boek.

Een prachtig verhaal waarbij persoonlijke verhalen worden verteld. Alle drie de verhaallijnen lopen door elkaar. In het begin ken je de karakters nog niet goed, waardoor het soms wat verwarrend is, maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt, kun je niet stoppen met lezen. Ik beeldde me in hoe ze aan het lopen waren, hoe de omgeving eruitzag waar ze liepen en hoe het zou moeten zijn om jezelf zo tegen te komen. Het geloof speelt een belangrijke rol in dit boek, in alle drie de levens. Elk op hun eigen manier.

Kortom
Een echte aanrader! Het verhaal rondom de pelgrimsroute, maar ook vooral de persoonlijke belevenissen van de vrouwen. Hoe ze vertrouwen op het geloof en met hun eigen problemen aan de slag gaan. Het is mooi hoe de verhalen samenkomen. Liefde, vriendschap, vertrouwen en loslaten staat centraal in het boek. Een waardering van 4 sterren voor dit prachtige boek!

voorraad onbekend
€ 13,99
Het geloof belijden
Geschreven door Harry Raaphorst op 9 oktober 2021

Overzichtelijke, toegankelijke en opbouwende lessen om ons voor te bereiden op onze openbaar belijdenis.

voorraad onbekend
€ 21,99
Een deur die altijd open staat
Geschreven door Karina van der Wal op 1 september 2021

Een absolute aanrader en een heerlijke feelgood roman. Dat is het nieuwste boek 'De deur die altijd openstaat' van Melissa Tagg. Het boek ligt nog maar net in de winkel en hopelijk kan ik je net zo enthousiast maken als dat ikzelf ben. Jenessa Belvisse, werkzaam als journalist, is de hoofdpersoon van het boek. Ze woonde vroeger met haar ouders in een landhuis en nu haar beide ouders zijn overleden, is ze van plan het landhuis op te knappen en het vervolgens te verkopen. Op een middag ziet ze iets bewegen in het tuinhuisje en er blijken drie verwaarloosde kinderen in wonen. Ze neemt de kinderen in huis en zorgt tijdelijk voor ze. Ondertussen krijgt ze hulp met het opknappen van het huis en de zorg van de kinderen van een goede vriend Lucas Danby. Lucas is werkzaam in het leger en doet speciale missies waardoor hij soms maanden van huis is. Hij krijgt een special missie in zijn woonplaats en leert daardoor zichzelf, maar ook Jenessa van een andere kant kennen. Zijzelf worstelt ook met haar vervelend en met de vraag of ze altijd voor de kinderen mag en kan blijven zorgen.Verwerking In het boek komen verschillende thema's aan bod. Traumaverwerking is daar bijvoorbeeld één van. Maar ook liefde, geheimen en vriendschap zijn thema's waar het om draait. De deur die altijd openstaat leest makkelijk weg. Je wordt het verhaal ingezogen en je wilt alleen maar stoppen als de laatste bladzijde uit is. Er gebeuren onverwachte en verrassende dingen in het boek, waardoor je ineens weer op een ander spoor wordt gezet. Het verhaal is zo mooi om te lezen dat je het eigenlijk met eigen ogen van dichtbij mee zou willen maken. Ook het vertrouwen in en op God klinkt door in deze roman. Het zet je aan het nadenken, wat ik persoonlijke erg sterk vind. KortomEen op en top feelgood roman die je op één dag wil uitlezen. Je wordt in het verhaal van Lucas en Jenessa meegezogen en leert dingen over vriendschap, liefde en vertrouwen. Door sommige onverwachte gebeurtenissen is het boek niet voorspelbaar. Persoonlijk vind ik zulke boeken geweldig om te lezen en het is daarom ook een absolute aanrader! Mijn eerste 5 sterren waardige boek!